Одржана вјежба горских служби спасавања у Благају

ГС
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Завршна демонстрација спасилачких вјештина уприличена је данас у Еко-центру "Благај" код Мостара, а 15 спасилаца добило је спасилачку опрему у вриједности од око 20.000 евра.

Спасиоци су током обуке стекли потребне додатне вјештине спасавања на неприступачним просторима, а као едукатори ће то пренијети спасиоцима у БиХ. Обука је реализована од понедјељка, 18. октобра, у Благају, а данас је услиједио финални догађај обуке спасилаца полицијских агенција, цивилне заштите и горских служби спасавања, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Министарство је аплицирало за овај пројекат, који финансира ЕУ, а спроводе експерти Аустрије и Француске, с циљем јачања капацитета горских служби спасавања и припремљености за проналазак и спасавање лица на неприступачном терену.

Церемонији су, уз полазнике обуке, присуствовали представници Министарства безбједности у Савјету министара и агенција у оквиру Министарства, амбасадори Француске Кристин Тудик и Аустрије Улрике Хартман, шеф Кооперација при Делегацији ЕУ Стефано Елеро, представници Еуфора, Федералне управе цивилне заштите и Републичке управе цивилне заштите Српске.

Елеро је истакао да ЕУ пружа континуирану подршку БиХ како би њене службе што ефикасније одговориле у случају природних и других непогода. "ЕУ је додијелила више од 2,5 милиона евра за набавку специјализоване опреме за трагање и спасавање и омогућила циљане обуке за службе цивилне заштите широм БиХ засноване на најбољој европској пракси. Наш циљ је побољшати спремност и одговор БиХ на природне непогоде и помоћи земљи да се придружи Европском механизму цивилне заштите", изјавио је Елеро.

Самир Хусеинбашић из Министарства безбједности у Савјету министара захвалио је полицијским инструкторима из Аустрије и Француске, као и Европској комисији и Делегацији ЕУ у БиХ. "Сарадња са Аустријом и Француском у јачању способностии спасилачких служби у БиХ биће настављена и у наредном периоду", истакао је Хусеинбашић. Вјежба је организована у оквиру "Тајекс" /ТАИЕЏ/ пројекта "Јачање капацитета горских служби спасавања у БиХ". "Тајекс" представља инструмент Европске комисије за пружање техничке помоћи и размјену информација јавној управи државама у процесу приступања ЕУ као и новим чланицама, у подручју усклађивања са законодавством ЕУ и његовим спровођењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана