Одржана комеморација поводом смрти пуковника ВРС Милета Бероње

Срна
Одржана комеморација поводом смрти пуковника ВРС Милета Бероње

ШАМАЦ - У Шамцу је данас одржан комеморативни скуп поводом смрти ратног команданта Друге Посавске бригаде Милета Бероње (73), који је након краће болести преминуо у Новом Саду.

Отворена је и књига жалости, а Бероња ће бити сахрањен сутра у Новом Саду.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић говорио је о лику и дјелу ратног команданта Друге посавске бригаде, истичући да су његове људске и војничке заслуге за одбрану Посавине велике.

“Окупили смо се данас да одамо дужну почаст врсном ратном команданту, нашем саборцу и пријатељу Милету Бероњи. Он је био цијели период док је постојала Друга посавска бригада командант, од августа 1992. до септембра 1994. године”, подсјетио је Зорановић.

Он је рекао да је Бероња у том периоду командовао великом јединицом са више од 7.000 људи која је бранила зону одговорности дужине преко 140 километара.

Зорановић је додао да ће сутра на сахрану у Нови Сад ићи двије делегације борачких организација Шамац и Пелагићево.

Он је навео да су шамачка Борачка организација и општина Шамац упутиле телеграме саучешћа породици Милета Бероње.

Данашњем комеморативном скупу присуствовали су ратни команданти батаљона Друге посавске бригаде, чланови Предсједништва шамачке Борачке организације, предсједници мјесних борачких организација Шамац и представници БО Модрича.

Пуковник Војске Републике Српске Миле Бероња преминуо је 13. јануарау Новом Саду од посљедица инфекције вирусом корона у 73. години.

Бероња је рођен 1948. године у Вуковару, гдје је завршио основну школу и Гимназију, по завршетку средње школе у Београду је уписао и завршио Војну академију, а потом је као официр ЈНА службовао у Осијеку, Нашицама, Дервенти, Шамцу и Бијељини.

На почетку одбрамбено-отаџбинског рата придружио се Војсци Републике Српске, па је током операције “Коридор 92” обављао дужност начелника штаба Тактичке групе један Војске Републике Српске, којом је командовао тада пуковник Новица Симић.

По завршетку операције “Коридор 92” Миле Бероња преузима дужност команданта Друге посавске бригаде ВРС и ову дужност обављао је до 1994. године, када је именован на дужност начелника оклопно-механизованих јединица у оперативној зони корпуса која је обухватала одбрану територије Мајевице, Семберије и дијелова Посавине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана