Одржан отворени час на тему „Аутизам - студија случаја” на НУБЛ-у

ГС
Одржан отворени час на тему „Аутизам - студија случаја” на НУБЛ-у

БАЊАЛУКА - У организацији мастер студија „Специјална едукација и рехабилитација” Педагошког факултета Независног универзитета Бања Лука, одржан је отворени час на тему „Аутизам – студија случаја”.

Уводно предавање за студенте, просвјетне раднике, родитеље ученика који имају аутизам, као и за друге заинтересоване за ову тему, одржала је професор специјалне едукације и рехабилитације Алеекса Тегелтија, студент мастер студија Педагошког факултета.

Модератор отвореног часа била је доцент др Гордана Дукић, професорица на студијском програму „Специјална едукација и рехабилитација”.

На овај начин, организатори спајањем теорије и праксе, подстичу истраживање, мотивацију и креативност студената, а просвјетним радницима и родитељима ученика који имају аутизам, омогућују стручан и ефикасан приступ новим спознајама о дијагностици и третману овог развојног поремећаја код дјеце.

Професорка Дукић се на самом почетку захвалила свим присутним  и представила јунака ове приче, дјечака Павла.

-Посебну захвалност упућујем малом јунаку Павлу, његовим брижним родитељима,  Саши и Миљи који несебично и са огромном родитељском љубављу подржавају свог дјечака. Уз такве родитеље може да буде само и дивна учитељица и драго ми је што је овдје са нама као подршка школе, учитељица Марина - изјавила је Дукићићева приликом отварања часа.

Уводни дио заснивао се на теоријском приступу и професорка Тегелтија је на језгровит начин приказала етиологију, феноменологију, дијагностику и третман када је ријеч о аутизму. Тачније, указала је на  узрок, појавне облике, којим методама се успоставља дијагностика и који су то најбољи облици рада у третману.

Други дио био је базиран на студији случаја и личном искуству предавача који у центар пажње ставља дјечака Павла.

Трећи дио базирао се баш на њему и сви присутни Павла су упознали у најљепшем свјетлу - он је за њих одсвирао своје омиљене пјесмице на клавиру које су испраћене громогласним аплаузом!

-На основу теоријског приступа видимо да је инклузија и медицински и васпитно образовни феномен. Зато је то подручје које захтјева комплексан приступ. У васпитно образовном систему се инсистира на томе да дијете буде у центру тог процеса. Сви који разумију на тај начин инклузију су на добром путу без обзира да ли се ради о аутизму, свако дијете треба да буде свјетиљка која ће да буде у центру васпитно образовног процеса. Ако имамо дијете са аутизмом онда нам треба  интердисциплинарни приступ педагога, психолога и дефектолога који ће заједно у тиму да раде и да пруже помоћи. Оно што је важно за сваки напредак, за сваку добру инклузију, јесте да се дијете налази у позитивном окружењу. Да је оно окружено љубављу и пажњом. То каже теорија, а ми смо имали прилику да то видимо и у пракси. Наш дјечак је окружен бескрајном љубављу својих родитеља, породице, учитељице, школског колектива. Он добија све позитивне сигнале и он иде на разне видове обуке као што је Школа спорта и приватни часови клавира. Његови родитељи настоје да он буде ангажован и свугдје је максимално прихваћен - закључила је Дукићева након излагања њене студентице Тегелтије.

Дукић је на отвореном часу подијелила сјајне вијести са присутнима, а то је да су кроз свој досадашњи рад демантовали поједине стручњаке, неке бојазни и правце који постоје, а који се односе на то да се ученику (поготово ученику који има аутизам) који има асистента негира вршњачка интеракција.

Указала је на то да се уз асистента који са љубављу, стручним квалификацијама и залагањем у раду са дјецом која имају аутизам итекако може радити на подстицању социјалне интеракције.

-Ми овдје потврђујемо теоријску анализу научно и искључујемо бојазан да ће изостати вршњачка интеракција јер видимо да наш Павле има добру конекцију и сарадњу и са својим другарима - изјавила је Дукићева.

У разговору је Алеекса Тегелтија нагласила  да је најважније да се не плашите контакта са дјецом која имају аутизам.

-Једноставно приђите дијетету и будите искрени у том контакту. Немојте покушавати да му се обраћате као беби. То говорим највише због учитеља, дефектолози то већ знају. Када добијете такво дијете у разред не треба ничега да се плашите, успоставите добре односе са родитељима, са стручном службом школе која мора да буде укључена у изради индивидуално образовног плана да би помогла учитељу. Из сваког дијела бранше треба да се укључују људи да би дијете имало што бољи напредак. Немојте да се плашите, прилагодите градиво како њему одговара, немојте да прилагођавате како ви мислите да треба већ гледајте како дијете - појаснила је.

Отворени час завршио је Павловим наступом за клавиром и великим аплаузом у знак подршке њему, његовим родитељима и стручним људима којима је окружен.

Организатори су истакли да је ово само почетак, да ће и у будућности организовати овакве догађаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана