Одмориште на аутопуту Бањалука - Добој на прољеће

Милијана Латиновић
Одмориште на аутопуту Бањалука - Добој на прољеће

Бањалука - Изградња првог одморишта “Бркића вода” на аутопуту Бањалука - Добој, требало би да почне идуће грађевинске сезоне, а вриједност пројекта је више од три милиона марака.

 

Потврдио је то за “Глас Српске” власник компаније “Брчко гас” Ђорђе Којић и нагласио да би у идућих десетак дана требало да потпишу уговор о додјели концесије. Влада РС је управо на иницијативу тог привредног друштва покренула поступак за додјелу концесије за изградњу првог одморишта на аутопуту “9. јануар”. У рјешењу Комисије за концесије РС наведено је да се концесија додјељује не период од 30 година, те да је концесионар дужан да након закључења уговора уплати једнократну концесиону накнаду у износу од 92.700 марака.

- Висина концесионе накнаде за право коришћења предмета концесије износи два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности - наведено је у рјешењу Комисије за концесије.

Којић каже да нема примједбе на понуђени уговор, те да само чека званичан термин за потписивање уговора о додјели концесије.

- Одмах након тога почећемо пројектовање, како бисмо идућу грађевинску сезону дочекали потпуно спремни. Надам се да ћемо све дозволе добити на вријеме и да ће багери с првим данима прољећа почети копати - рекао је Којић.

Додао је да ће на локалитету “Бркића вода” са обје стране аутопута бити изграђене бензинске пумпе са ресторанима и продавницама, као и пуњачи за аутомобиле на електрични погон.

- Оквирна вриједност пројекта је нешто више од три милиона марака - истакао је Којић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић каже за “Глас Српске” да би, према прописима, на сваких 50 километара аутопута требало да постоји одмориште са бензинским станицама и пратећим садржајима.

- Задовољан сам што је домаћа фирма исказала интерес да гради одмориште и увјерен сам да ће сви рокови бити испоштовани - рекао је Трнинић. Додао је да на овој дионици “9. јануара” за сада није планирана изградња других одморишта, те да ће у складу са изградњом нових километара аутопута додјељивати и концесије за нова одморишта са пратећим садржајима.

Аутопут “9. јануар” од Бањалуке до Добоја, укупне дужине 72 километра, у потпуности је отворен за саобраћај у октобру прошле године.

Радници

Ђорђе Којић је истакао да ће посао на одморишту добити 30 радника. С обзиром на то да се “Бркића вода” налази на територији Дервенте, додао је, приоритет у запошљавању имаће заинтересовани радници из те општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана