Одмори и дијаспора пуне касу

Јана Кезић
Одмори и дијаспора пуне касу

БАЊАЛУКА - Приходи од путарине у првих шест мјесеци ове године премашили су 11 милиона марака, што показује да се ситуација у вези са вирусом корона стабилизује и да се људи враћају путовањима.

У предузећу “Аутопутеви Републике Српске” наводе да је највећи прилив новца од путарине у првом полугодишту забиљежен у јуну, када се у републичку касу по том основу слило нешто више од два милиона марака.

Подсјетили су да је прошлу годину обиљежила пандемија као и разна ограничења и у саобраћају, због чега је приход од путарине од јануара до краја јуна прошле године износио нешто више од осам милиона марака.

Саговорници “Гласа” истичу да је на већи овогодишњи приход од путарине утицала стабилизација епидемиолошке ситуације те могућност путовања која је свима лани била ускраћена. Имајући у виду да је највећи овогодишњи прилив новца био у јуну, то се, како истичу, може повезати са сезоном годишњих одмора те доласком великог броја наших људи из дијаспоре, као и странаца.

- Добро је што се приходи повећавају јер то значи да ће бити више новца и за одржавање тих путева. Највећи приход од путарина који се биљежи у јуну можемо свакако приписати сезони годишњих одмора. Људи путују на различите дестинације, на одморе, а путовање аутопутевима је и брже и безбједније. Видјећемо каква ће ситуација бити до краја године - рекао је економски аналитичар Предраг Дудуковић.

Иако је у Српској на снази исти цјеновник за путарину још од новембра 2018. године и у “Аутопутевима” наводе да корекције цијена нису у плану, економисти и возачи сматрају да би оне ипак могле бити мало ниже.

- Ако поредимо путарине код нас и у окружењу, мислим да је и тренутна цијена мало виша него што би требало да буде. Самим тим неко даље повећање цијена би можда створило контраефекат - казао је Дудуковић.

Како додаје, новим повећањем цијена не би остварили веће приходе од путарина, већ би грађани мање користили аутопут и приходи би остали на истом нивоу.

Дионицу аутопута од Бањалуке до Прњавора, од када је пуштена у саобраћај, користи Марија Симић из Дервенте. Она наглашава да је вожња аутопутем далеко безбједнија и бржа те је, како каже, “заборавила” пут којим је раније стизала до највећег града Српске.

- Износ путарине је прихватљив када узмемо у обзир све, али, наравно, нико не би имао ништа против да је нижи. Аутопут користим гдје год постоји у правцу на који ме пут одведе и искрено се надам да ће у Републици Српској бити изграђено још километара - истакла је Симићева. 

Република Српска има 106 километара аутопута, а ријеч је о дионицама које повезују Бањалуку и Градишку те дијелу који носи назив “9. јануар” и представља краћи и бржи пут од највећег града Српске до Добоја.

Цијене

Вожња дионицом од Бањалуке, односно наплатног мјеста Јакуповци до Градишке кошта 3,5 марака. Возачи који се крећу на релацији до Добоја, односно Кладара за путарину издвајају седам марака, док за пређене километре од Добоја до Градишке износи десет марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана