Одата почаст српским жртвама у сарајевском насељу Пофалићи

Срна
Foto: срна

ПАЛЕ - На централни споменик на Палама данас су положени вијенци и одата почаст за више од 200 српских цивила убијених у протеклом рату у сарајевском насељу Пофалићи.

Вијенце су, осим породица жртава, положили и представници Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, града Источно Сарајево, општине Пале, Црвеног крста Републике Српске и општинске Борачке организације.

Новица Буха, чијег су оца тада муслиманске снаге спалиле у кући, рекао је да га је успио сахранити на гробљу Репца на Палама.

Он се присјећа да су 1992. године поједине људе одводили од куће, а преко ноћи су нестајали, те да се обраћао многим организацијама и институцијама, али да никада није добио одговор.

"Изгубио сам повјерење у све, а невини људи су страдали. Волио бих да сазнам гдје је сестра од мајке из Пофалића, као и за брата, зета који су нестали у јуну 1992. године", рекао је Буха и нагласио да неко треба да одговара за злодјела.

Замјеник предсједника Гадске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Горан Тимотија изјавио је новинарима да су се данас окупили да одају почаст страдалим Србима из Пофалића, те напоменуо да се и данас трага за 21 лицем српске националности из тог сарајевског насеља.

Према његовим ријечима, нема посмртних остатака, нити информација гдје су та лица, а у Сарајеву као да је завјет ћутања посљедњих 30 година.

Он је нагласио да су породице несталих Срба из Пофалића огорчене и да настављају да трагају за најмилијима.

Руководилац Службе тражења Црвеног крста Републике Српске Милош Пурковић истакао је да ова организација помаже и интензивно води рачуна и о породицама из Пофалића.

"Велики је број непронађених лица. Више од 7.000 имамо у БиХ који се воде као нестали, и то је горући проблем овога друштва", истакао је Пурковић.

Према његовим ријечима, Служба тражења сваке године обилази 100 породица и уручује скромне пакете хране и хигијенских производа, чиме им даје подстрек да неће бити заборављене.

Предсједник паљанске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Жељка Кошарац, чији је муж такође убијен, оптужила је Институт за нестала лица и Тужилаштво БиХ за немар, истичући да има довољно доказа за злочине.

Она је истакла да је жалосно да послије 30 година породице не могу наћи своје најмилије који су на кућном прагу убијени, заклани.

Након полагања вијенаца, одржан је округли сто о теми "Проблеми, рјешења и побољшање процеса тражења несталих лица".

У нападу муслиманских јединица на сарајевско насеље Пофалићи у рано јутро 16. маја 1992. године убијено је више од 200 цивила српске националности, а упоредо са ликвидацијом и протјеривањем српског становништва њихова имовина је опљачкана и спаљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана