Од посљедица аерозагађења годишње у БиХ умре 3.300 људи

Срна
Од посљедица аерозагађења годишње у БиХ умре 3.300 људи

САРАЈЕВО - У БиХ годишње умре око 3.300 људи од посљедица удисања ваздуха загађеног честицама ПМ2.5, саопштено је из Свјетске банке.

Анализа Свјетске банке показала је да се девет одсто укупног годишњег морталитета у БиХ може приписати загађењу ваздуха.

Изложеност честицама ПМ 2.5 нарочито је опасна по људско здравље, јер те честице продиру дубоко у плућа и крвоток, изазивајући болест и смрт.

Из Свјетске банке напомињу да економски трошкови нарушавања здравља због загађеног ваздуха у БиХ износе у просјеку 1,38 милијарди долара, што је еквивалент 8,2 одсто БДП-а из 2016. године.

Становништво БиХ, као и становништво Балкана и источне Европе, обично удише више отровних честица из загађеног ваздуха него што удишу њихови сусједи у западној Европи, а разлог је недостатак политика смањења загађења ваздуха и већа употреба чврстих горива за гријање и кување.

Западна Европа углавном престаје да користи термоелектране или се бар обавезала на смањење потрошње угља у сврху испуњавања климатских циљева, али оне се на Балкану и у источној Европи још користе у значајној мјери.

На Балкану је смјештен велики број постројења на угаљ и лигнит, као и седам од 10 највише загађујућих термоелектрана у Европи.

У БиХ просјечна годишња амбијентална концентрација ПМ2.5 често вишеструко премашује горњу дозвољену границу - према БиХ стандардима квалитета ваздуха 20 микрограма на метар кубни ваздуха и према смјерницама Свјетске здравствене организације о вриједностима квалитета ваздуха 10 микрограма по метру кубном.

У извјештају Свјетске банке о управљању квалитетом ваздуха дате су препоруке према којима је неопходно ојачати сарадњу на свим нивоима у земљи, као и капацитете надлежних агенција, те јачати мрежу за мониторинг квалитета ваздуха.

Такође постоји потреба да се убрза усвајање планова квалитета ваздуха на локалном нивоу, као и спровођење пилот програма замјене пећи и котлова који загађују ефикаснијим моделима, подизање свијести и давања подстицаја за кориштење алтернативних извора гријања.

Из Свјетске банке указују да је неопходно и ревидирање стандарда за течна горива с циљем њиховог подизања и давање додатних економских подстицаја за замјену старих возила уз строжу примјену мјера за смањење увоза старих возила и за кориштење чврстих горива за гријање домаћинстава.

У извјештају се позива на јачање законског оквира уз фокус на конкретне инструменте за смањење загађења из мобилних извора, великих стационарних извора и централног гријања, као и успостављање ефикасне еколошке инспекције за изворе загађења ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана