Од понедјељка почиње пуштање у оптицај додатне количине кованица

Срна
Од понедјељка почиње пуштање у оптицај додатне количине кованица

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ од понедјељка, 13. априла, почеће да пушта у оптицај ковани новац у апоену од двије КМ, додатно кован у прошлој години.

Ове кованице су коване у складу с редовним активностима Централне банке с циљем обезбјеђивања довољно кованог новца одговарајуће апоенске структуре, за потребе готовинског промета у БиХ, саопштено је из Централне банке.

У саопштењу се додаје да основна обиљежја и дизајн додатних количина кованог новца у апоену два КМ, издање 2019. година, остају исти као и на кованом новцу претходних издања овог апоена, с тим да се на наличју кованог новца налази бројчана ознака "2019", као година ковања.

"Ковање нових количина кованог новца конвертибилне марке нема инфлациони ефект јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштивања принципа валутног одбора, што значи да свака издата конвертибилна марка има покриће у страној валути по фиксном курсу", истичу из Централне банке.

Ковани новац ће у оптицај бити пуштен сукцесивно, односно према потреби, посредством главних јединица и филијала Централне банке, наводи се у сапштењу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана