Од четвртка пећина Oрловача доступна за посјетиоце

Срна
Од четвртка пећина Oрловача доступна за посјетиоце

ПАЛЕ - Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумболовцу код Пала за туристе ће бити отворен у четвртак, 15.априла, а посјете ће се одвијати у складу са тренутним епидемиолошким мјерама, рекао је стручни сарадник за културно-историјска добра општине Пале Младен Самарџић.

Самарџић је истакао да је планирано да је пећина Орловача једина туристички уређена пећина у Републици Српској и налази се само 700 метара од главног магистралног пута Пале-Соколац.

Посјета пећини у четвртак ће бити бесплатна, у терминима од 9.00 -надзор.

“Орловача је дуга 2,5 километара. Код пећине Извора Мокрањске Миљацке је неопходно користити прописну опрему и поштовати ограничење уласка до седам људи. Она је специфична због језера преко којег се прелази чамцем и великих просторија”, навео је Самарџић.

Он је додао да је у плану и реализација започетих пројеката - амфитеатар, ресторан, приступни пут за који су издвојена средства из општинског буџета.

“Све то ће допринијети развоју овог комплекса, као значајног туристичког потенцијала, а много ће значити и за ђецу са подручја општине Пале. План је да у договору са школама организујемо бесплатне курсеве пењања за ђецу како бисмо их научили основама”, поручио је Самарџић.

Он је додао да је планирано да пећина Орловача буде центар цјелокупног развоја пећинског и руралног туризма на Палама.

Посјете пећини планиране су до 15. октобра, од уторка до неђеље. Цијена улазница износи од двије до четири КМ.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана