ФЗО Републике Српске: Од 15. јануара доступни нови лијекови

Срна
ФЗО Републике Српске: Од 15. јануара доступни нови лијекови

БАЊАЛУКА - Осигураницима Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске ће од 15. јануара бити доступни нови лијекови на рецепт, попут оних који се користе за лијечење хроничне опструктивне болести плућа, дијабетеса, те кардиоваскуларних обољења.

Из Фонда су појаснили да финансирањем нових лијекова настоје да побољшају ефикасност лијечења савременијим терапијама, смање број хоспитализација и унаприједе квалитет живота обољелих.

На Листу А за хроничну опструктивну болест плућа уврштен је трокомпонентни лијек беклометазон, формотерол, гликопиронијум бромид, стлачени инхалат, као и лијек за дијабетес типа два "семаглутид", које ће прописивати надлежни љекари у складу са медицинским индикацијама.

На Листи А ће бити доступне и капи за дјецу "холекалциферол" у већем дозном облику у односу на досадашњи, чиме ће се поједноставити примјена овог лијека.

Сви ови лијекови су савременији и омогућиће комфорнију примјену за осигуранике, а истовремено доприносе и рационализацији трошкова, наводе из Фонда.

Када је у питању Листа Б, из ФЗО су навели да ће од 15. јануара бити доступан нови лијек генеричког назива сакубитрил, валсартан филм таблет у три дозе за пацијенте са хроничном срчаном инсуфицијенцијом.

Лијек је уврштен на препоруку Удружења кардиолога Републике Српске који сматрају да ће се његовим увођењем смањити број хоспитализација и побољшати квалитет живота обољелих.

На Листи Б биће доступна и нова доза лијека триметазидин за ангину пекторис, који се, такође, прописује на препоруку кардиолога.

Из ФЗО су истакли да се увођењем нове дозе смањује број терапија овог лијека на једну дневно, што је још једна предност за обољеле.

У саопштењу је појашњено да су ове новине доказ да Фонд ослушкује потребе струке и осигураника ради побољшања ефикасности лијечења и у складу са могућностима уврштава нове терапије на Листу лијекова који се издају на рецепт.

Поред финансирања нових лијекова, од 15. јануара ће неки лијекови са Листе Б, за које сви осигураници без изузетка плаћају партиципацију од 50 одсто, бити пребачени на Листу А, гдје је партицапија 10 одсто, док осигураници ослобођени ове обавезе не плаћају ништа за лијекова са ове листе.

Ова новина ће обрадовати обољеле од хроничне опструктивне болести плућа, јер се пет генеричких лијекова за ово обољење пребацује са Листе Б на Листу А, што ће бити значајно финансијско растерећење за осигуранике, истакли су из ФЗО.

Како су појаснили, будући да је ријеч о лијековима који се користе у терапији хроничне опструктивне болести плућа, која је у сталном порасту, њиховим пребацивањем на Листу А, гдје је мање лично учешће осигураника у трошковима лијекова, настоји се смањити прогресија ове болести, као и све њене компликације.

Из ФЗО су навели да од средине јануара осигураници могу да очекују бројне новине када су у питању листе лијекова који се издају на рецепт.

"То је наш континуитет, јер смо и у 2020. години, као и у протеклим годинама, константно уводили нове терапије међу којима су и неке најсавременије у свијету доступне терапије за најтежа обољења", додали су из ФЗО.

Фонд настоји, како је истакнуто, да права из здравственог осигурања у континуитету надограћује, упркос свим финансијским изазовима, а посебно је у интересу да осигураници буду задовољнии начином остваривања тих права.

"Мисија Фонда су квалитетније и ефикасније здравствене услуге, са што мање административних баријера, те ћемо у наредном периоду наставити радити на отклањању свих евентуалних препрека које успоравају остваривање здравствене заштите у пуном обиму", поручили су из Фонда здравственог осигурања.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана