Обрачун са нелегалним “онлајн” пословањем

Анита Јанковић-Речевић
Обрачун са нелегалним “онлајн” пословањем

БАЊАЛУКА - Намјештај, козметика, одјећа, технички апарати и разне врсте услуга само су дио асортимана које грађанима Српске путем друштвених мрежа нуде илегални “онлајн” предузетници, којима би, уколико не озаконе бизнис, инспектори могли закуцати на врата јер ових дана “чешљају” пословање путем интернета.

У Инспекторату РС истичу да су тржишни инспектори у оквиру акције сузбијања нелегалног рада и сиве економије прошле седмице обавили 55 контрола субјеката широм РС који су путем интернета нудили различите услуге, а “на мети” су били они из аутолимарских, аутомеханичарских, трговинских, туристичких и угоститељских дјелатности.

Како наводе, контролисана лица су, осим услужних дјелатности, оглашавала и продају рачунарске опреме, намјештаја, козметике, кућанских апарата, накита и других производа.

У Инспекторату појашњавају да циљ контрола није кажњавање, већ искључиво регистрација и легализација субјеката, односно увођење њиховог пословања у законске оквире.

- Захваљујући тим контролама 16 субјеката се регистровало, док је за њих 17 поступак регистрације у току. Четири субјекта која су била регистрована за другу дјелатност извршиће дорегистрацију за интернет трговину, а 18 њих који нису покренули процедуру за легализацију пословања добили су забрану обављања дјелатности, чије кршење је кажњиво законом - рекли су у Инспекторату РС и подсјетили да су акцију са истим циљем реализовали у току године у сарадњи са инспекторима Пореске управе РС, а у оквиру које је обављено више од 180 контрола.

Апеловали су на кориснике који пружају услуге путем интернета да не чекају долазак инспектора, већ да самостално покрену процедуру легализације свог рада.

- Инспектори ће предузимати све расположиве мјере како би сузбили нерегистровано обављање дјелатности, које представља нелојалну конкуренцију онима који легално раде и измирују обавезе према радницима и држави - навели су у Инспекторату РС.

Позвали су потрошаче да не користе услуге физичких лица која нелегално раде, јер осим што представљају велики потрошачки ризик, наносе и штету цијелој привреди.

- За услугу или производ купљен од физичког лица на друштвеним мрежама и огласним страницама не постоји могућност рекламације, подношења жалбе или враћања новца. У таквим околностима постоји ризик да се услуге пружају у неадекватним условима, спорна је стручност тих лица, поријекло, састав и исправност производа, јер је ријеч о роби која није прошла потребну контролу - упозоравају у Инспекторату РС.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић поздравио је акцију инспектора.

- На друштвеним мрежама је присутно много оних који илегално нуде робу и услуге и сагласни смо с тим да се сви они ставе у законске оквире јер су озбиљна конкуренција привредницима који редовно плаћају порезе - рекао је Братић.
 

Рад викендом

У Инспекторату РС су истакли да су максимално ангажовани на сузбијању сиве економије, те да је у складу с тим рад инспектора организован у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда, као и путем координисаног дјеловања различитих инспекцијских сектора.

- Током викенд акција тржишна инспекција је вршила заједничке контроле са инспекцијом за храну и ветеринарском инспекцијом, гдје је у 37 контрола издато шест рјешења о отклањању неправилности и изречено 12 новчаних казни - казали су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана