Обиљежено 79 година од усташког покоља у Великом Паланчишту

Срна
Обиљежено 79 година од усташког покоља у Великом Паланчишту

ПРИЈЕДОР - У Великом Паланчишту код Приједора данас је обиљежено 79 година од усташког злочина над 402 мјештана овог села, међу којима је било и 259 дјеце узраста до 14 година, који су убијени без испаљеног метка.

Овим поводом на партизанском и гробљу жртава фашистичког терора на Пухаринама у Великом Паланчишту код Приједора данас су положени вијенци на спомен костурницу и евоциране успомене страдале цивиле из овог и сусједних села.

Предсједник градске организације СУБНОР-а Вељко Родић је на пригодном историјском часу истакао да је ово сјећање на жртве над којима су усташе у ноћи између 20. и 21. октобра 1942. године извршиле стравичан покољ на четири локације без испаљеног метка.

-Под командом извјесног натпоручника Батинића прво су два дана скупљали народ, заробљавали на одређене локације и онда су извршили покољ над тим цивилима без ичијег наређења и било каквог повода - рекао је Родић.

Он је додао да је посебна група усташа била задужена да лупа у канте и бурад да се не би чуо јаук народа јер ту није био испаљен ниједан метак.

-Највише је побијено жена, дјеце и стараца, становништва које се затекло код кућа, а партизани нису били у близини да заштите нејач. Усташе су их убијале кољем, маљевима, клали сјекирама. Паланчиште је у Другом свјетском рату изгубило 48 одсто становништва и било избрисано са географске карте од октобарског покоља. Нећемо дозволити да те жртве буду заборављене и сваке године евоцирамо успомене на њихово страдање - рекао је Родић.

Сјећању на невино страдале мјештане Паланчишта присуствовала је и делегација града Приједора на челу са замјеником градоначелника Жарком Ковачевићем.

Он је новинарима изјавио да се увијек када се нађе на оваквим мјестима запита колико један човјек треба да буде умно болестан да би тако нешто смислио.

-А друга ствар коју се питам јесте да ли је наша врлина или мана што смо преко свега тако лако прешли. То су неке ствари које нас и дан-данас прате као нека авет и мислим да је вријеме да се суочимо с том прошлошћу, да се на прави начин и само истином боримо против свега тога и да се окренемо будућности - рекао је Ковачевић.

За ноћ између 20. и 21. октобра 1942. године многи сматрају да је била друга офанзива непријатељске војске на Козари.

Усташе су без употријебљеног ватреног оружја, ножевима, сјекирама, маљевима и вјешањем убиле 402 становника Великог Паланчишта међу којима је било 259 дјеце узраста до 14 година.

У тој ноћи потпуно су угашена и нестала огњишта 26 породица, а у 23 породице покољ је преживио само по један члан.

У близини спомен-костурнице прије неколико година подигнута је Црква Светих апостола Петра и Павла посвећена паланчишким мученицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана