Обиљежено 78 година од чувене битке: Сутјеска – симбол јунаштва и несаломивог духа

Срна
Обиљежено 78 година од чувене битке: Сутјеска – симбол јунаштва и несаломивог духа

ТЈЕНТИШТЕ - У Националном парку „Сутјеска“ на Тјентишту данас је обиљежено 78 година од Битке на Сутјесци, у којој је погинуло више од 7.500 бораца Народноослободилачког покрета.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас на Тјентишту да су Срби слободарски народ који држи до своје свијетле историје и традиције и чврсто стоји на бранику антифашизма.

-Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске установио 32 догађаја из наше богате и тешке историје, историје ратова, од којих се седам односи на догађаје из Другог свјетског рата. Ријеч је о тешким страдањима српског народа од Шушњара код Санског Моста, Бихаћа, Градине, Старог Брода, а у календар догађаја су уврштене и двије велике битке – на Козари и на Сутјесци - рекао је Милуновић.

Милуновић, који је и предсједник Одбора, појаснио је да су установили све те датуме како би се сачувала и развијала култура сјећања на херојску борбу српског народа.

Говорећи о Битки на Сутјесци, Милуновић је рекао да се ту радило о неравноправној борби далеко надмоћнијих фашистичких снага над малим снагама народно-ослободилачке војске.

Према његовим ријечима, 127.000 фашиста ставило је у окружење мале партизанске јединице, које су биле изложене бјесомучним дејствима њемачке артиљерије и авијације.

-Овдје су показана надљудска херојства и надљудски напори. Према извјештају Вермахта, десетковане партизанске јединице, погођене људским губицима, тифусом и глађу и без муниције, сачувале су високи борбени морал и успјеле да пробију обруч, те наставе антифашистичку борбу до краја рата -, рекао је Милуновић.

Он је истакао да је српски народ у Другом свјетском рату поднио највеће жртве.

Према његовим ријечима, тада су 82 одсто војске чинили Срби и то до септембра 1943. године када им приступа један број Хрвата из Далмације, а од 1944. године, односно 1945. године муслимани се прикључују на самом крају рата, када је већ био извјесан пад фашизма, уз часно учешће појединаца од самог почетка рата.

-Његоваћемо и чуваћемо нашу традицију, као и антифашизам који је својствен српском народу - поручио је Милуновић.
Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Рајко Ћапин обраћајући се присутнима, евоцирао је успомене на славну Битку на Сутјесци, наглашавајући херојску борбу народно-ослободилачке војске.

Спасоје Лубарда са Цетиња, коме је на Сутјесци погинуо брат Љубо, каже да на обиљежавање редовно долази од 1958. године.

-Мој брат је био међу тежим рањеницима. Они који су били ту, кажу да није имао ноге - рекао је Лубарда.

Погинулим јунацима данас су се поклонили и представници СУБНОР-а Србије и Црне Горе.

Члан СУБНОР-а Црне Горе Радивоје Здравковић рекао је да му је част да сваке године дође на ово мјесто и поклони се сјенима јунака.

-Долазим да се поклоним онима који су живот дали за нашу слободу, али ми, њихови потомци, нисмо знали то да сачувамо - рекао је Здравковић, пуковник у пензији.

Члан Предсједништва СУБНОР-а Србије Зоран Јаковљевић сматра да би у обавезан образовни програм требало увести обилазак оваквих историјских мјеста, те упознати млађе генерације о антифашистичкој прошлости.

-Ми из СУБНОР-а Србије у обиљежавање догађаја уврстили смо и народноослободилачке ратове и агресију 1999. Године - рекао је Јаковљевић и додао да сваке године долази и одаје пошту херојима Сутјеске.

Бројне делегације из Републике Српске, Србије и Црне Горе положиле су вијенце и цвијеће код Спомен-костурнице.

Присутни су и били и изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар енергетике и индустрије Петар Ђокић, који је и предсједник СП-а, те делегација Народне скупштине Републике Српске.

Овој церемонији присуствовали су и српски представници у институцијама БиХ, општине Фоча и сусједних општина, амбасаде Руске Федерације у БиХ, делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука и невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаджбинског рата Републике Српске, СУБНОР-а Српске и СУБНОР-а Србије, те СУБНОР-а Црне Горе.

Битка на Сутјесци, познатија као њемачка операција „Шварц“ или Пета непријатељска офанзива, почела је 15. маја и трајала је до 15. јуна 1943. године.

Циљ непријатељских војника, којих је било 127.000, био је уништење партизана којих је на Сутјесци било 22.000, укључујући централну болницу са 3.000 рањеника и 1.000 бораца обољелих од тифуса.

Народноослободилачка војска је током Битке на Сутјесци у Другом свјетском рату успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора у ко­јем је по­ги­ну­ло 7.543 бо­ра­ца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана