Обиљежено 30 година од смрти 12 бањалучких беба: Званичници положили цвијеће

Јелена Танацковић
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА- Код спомен-обиљежја "Живот" у Бањалуци положено је цвијеће поводом обиљежавања 30 година од смрти 12 бањалучких беба.

У име мајки и очева 12 беба Жељка Тубић истакла је да никада неће моћи да заборави и преболи њихове звјездице.

- Бол и туга се не могу избрисати. Тог маја свака од нас мајки била је срећна и поносна, вјерјућу да ће рођењем тих беба да ће надвладати живот над смрћу. Након 30 година уз сву тугу и бол коју носимо у нашим срцима, оне су биле основни покретач за Коридор 1992.године - казала је мајка настрадале бебе.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово најтужнији догађај.

- Осуђене су на смрт јер је неко одлучио да то не буду одрасли људи који ће бити дио будућности Републике Српске. Овако смо окупљени да увијек тугујемо. Породице никада не смију бити саме - рекла је Цвијановићева.

Истакла је да се не смију праштати овакве ствари, иако је то људска врлина која треба да се његује.

Нагласила је да сви заједно требају да се обавежу на сигруну Републику Српску гдје неће нико одузети право на живот.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поставио је питање због чега ?

- Зашто данас никога од њих нема од доносиоца порука, да призна и покаје се шта су својим одлукама  учинили. Апели упозорења ишли су на све могуће адресе да ће нестати кисеоника за дјецу. Нису реаговили, а могли су - нагласио је Вишковић.

Вишковић је истакао да никада неће опростити, а да ако су људи да смогну снаге и да се извину српском народу.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да водећа земља тог времена држала судбину беба.

- Они су сценарио за нас написали давно, а ми смо за њих генерални кривци и зато су те бебе страдале гдје су Срби доминантна већина - казао је Додик.

Додик је нагласио да је мир врхунска заклетва које се треба придржавати. 

- Данас живи матрица да се кроз политички начин кажњавају само једни. Свејстан сам да и поред тужних дана и бола морамо бити стабилни и мирни - казао је Додик.
 

Претходно је код споменика 12 беба на Новом гробљу   служен  парастос 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић разговарали су  са родитељима 12 бањалучких беба која су прије 30 године умрле усљед недостатка кисеоника.

Одлуком Савјета безбједности УН, у мају и јуну 1992. године, били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана