Обиљежено 30 година од формирања Прве посавске бригаде

СРНА
Foto: СРНА

БРЧКО - Сјећање је кључни елемент који један народ чини народом, истакнуто је данас у Брчком на обиљежавању 30 година од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске, која је за заслуге одликована Оредном Немањића. Кроз Прву посавску бригаду, формирану 20. маја 1992. године, прошло је више од 7.000 бораца, рањено је 3.500, а 445 је погинуло.

Ратни командант Прве посавске бригаде Милорад Кутлешић рекао је да је бригада имала најјачу ударну и ватрену моћ у Источно-босанском корупусу. "Поносан сам што сам био командант Прве посавске бригаде, на своје борце.

Сваки дан је био тежак, а потписивањем Дејтонског споразума било нам је драго што је прекинут рат, али не и што Брчко није дефинисано, већ се пет година чекало да се ријеши његов статус", рекао је Кутлешић новинарима.

Он је подсјетио како се говорило да ће Брчко бити најразвијенији град и примјер како се може развијати и живјети у БиХ, истакавши да није испуњено оно што је речено. Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић истакао је потребу да се његује култура сјећања, јер уколико би престали сигурно би се веома лако утопили у политичку климу и постали лак плијен онима који не желе добро српском народу.

"Овако смо у прилици да се боримо за очување мира и слободе на овим просторима и за што равноправнију позицију нашег народа", рекао је Милић. Он је истакао да су се окупили да одају дужну почаст и вјечну захвалност припадницима бригаде и свим погинулим борцима Војске Републике Српске

. "Да није било Прве посавске, да није било Војске Републике Српске, ми данас сигурно не бисмо били у прилици да као политички представници српског народа заједно са политичким представницима друга два народа изграђујемо политичке односе и покушавамо да унаприједимо живот свих грађана Брчког", рекао је Милић.

Он је нагласио да остаје обавеза одужити се породицама погинулих бораца, ветаранима и ратним војним инвалидима кроз изграђивање позиције у којој ће имати предност приликом различитих врста давања. Милић сматра да је стање у друштву такво да борачке категорије у дистрикту не могу бити задовољне, али је нагласио да су захваљујући буџету дистрикта који нема проблема са финансијама успјели да помогну колико је то могуће.

"У току је финансирање једне стамбене зграде за породице погинулих бораца и најтежих ратних војних инвалида борачке категорије. Очекујем да би зграда требало да буде завршена у року од двије године", рекао је Милић и додао да се тај објекат гради средствима буџета дистрикта.

Предсједик Борачке организације дистрикта Цвјетко Симић каже да демобилисани борци не могу бити задовољи статусом, али се нада да ће уз помоћ законодавне власти наћи рјешења да се побољашају услови живота.

"Жртве нису узалуд дате, створена је Република Српска. Хвала онима који су дали животе за стварање Српске", рекао је Симић.

На овом свечаном скупу прочитано је и писмо првог командант Прве посавске бригадде Павла Милинковића у којем је, између осталог, истакао да му је била част бити на челу бригаде која је постављене циљеве реализовала на бојном пољу.

Он је напоменуо да је бригада формирана у атмосфери тешке политичко-безбједносне ситуације, да није било лако, али да друге опције нису ни разматрали.

На споменик погинулим српском борцима у Брчком вијенце су положили представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, дистрикта, политичких партија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана