Обиљежено 28 година од сурета бораца у пробоју коридора

Срна
Обиљежено 28 година од сурета бораца у пробоју коридора

МОДРИЧА - У мјесту Мишићи у Скугрићу код Модриче вечерас је обиљежено 28 година од сусрета бораца Првог крајишког и Источнобосанског корпуса приликом пробоја коридора 1992. године.

Помоћник команданта 43. Приједорске моторизоване бригаде Војске Републике Српске Бранко Василић рекао је да је спајање бораца два корпуса симбол јединства Крајине, Посавине и Требаве.

“Пробој коридора нема само војнички значај, већ је свесрпски и свенародни догађај и симбол је јединства Срба у одбрамбено-отаџбинском рату”, нагласио је Василић.

Командир Прве чете Специјалног одреда Обудовац Источнобосанског корпуса ВРС Милан Николић испричао је да је тада било важно индентификовати јединицу пред собом.

“Почели смо са дозивањем бораца по именима, провјеравањем крсних слава и других специфичности за српске војнике да не би угрозили једни дуге”, присјетио се Николић.

Командант Добровољачког одреда Толиса Требавске бригаде Милорад Станковић рекао је да је циљ био да се ослободи овај дио Требаве и Посавине.

Станковић је подсјетио да су битке почеле 24. и 25. јуна 1992. године, а да су се 26. јуна сусрели борци два корпуса и ослободили путну комуникацију која је названа “Коридор живота”.

Предсједник Удружења “Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса” Раденко Пузић истакао је да повод за пробој коридора била смрт беба у бањалучком породилишту, а да је завршетком ове операције ослобођено око милион и по Срба из западних дијелова Репбулике Српске и Републике Српске Крајине.

Он је напоменуо да је Први батаљон војне полиције у операцији пробоја коридора изгубио 17 бораца.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да су жртве биле велике због којих је обавеза свих да их се сјећају и да чувају стечену слободу и Репбулику Српску.

Погинулима је вечерас служен парстос, а обиљежавање је одржано у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације којима је забрањено окупљање више од 50 особа.

Централна прослава обиљежавања 28 година од пробоја Коридора биће одржана сутра на Дугој Њиви код Модриче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана