Обиљежена слава и 150 година постојања цркве Брвнаре у селу Марићка

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- У Марићки код Приједора данас је обиљежена слава Храма Светог пророка Илије и 150 година од његовог постојања.

Тим поводом обављен је славски обред, служена литургија и парастос погинулим борцима, те одржана промоција књиге посвећене овој светињи, а свечаности је присуствовао и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Обиљежавању великог јубилеја, осим великог броја мјештана Марићке и других села, присуствовао је и градоначелник Приједора Далибор Павловић, који је био кум славе овог храма.

"Вјерници су јубилеј обиљежили на најбољи могући начин окупљањем и молитвом. Као кум храмовне славе сам почашћен и помагаћу колико год могу. Младима требамо да поручимо да наставе нашим стопама и да чувамо оно што имамо, а то је вјера и православље", поручио је Павловић.

Обиљежавање је настављено уз програм КУД-а "Омарска", трпезу љубави и заједничко дружење.

Грамату захвалницу са звањем протонамјесника данас је добио Славиша Панчић, свештеник Парохије Марићка.

Поводом обиљежавања 150 година постојања Цркве Светог пророка Илије у селу Марићка, група мјештана, уз благослов свештенства, почела је са прикупљањем грађе за израду монографије.

Данашња свечаност била је повод и за промоцију књиге која веже све цркве на подручју града, али највише говори о цркви у селу Марићка.

Црква брвнара посвећена Светом Пророку Илији у селу Марићка датира из давне 1870. године.

Једна је од пет цркава брвнара у приједорској регији која је прије неколико година проглашена националним спомеником БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана