Обиљежен дан Првог и Другог крајишког корпуса: Дали одлучујући допринос стварању и очувању Српске

Срна
Обиљежен дан Првог и Другог крајишког корпуса: Дали одлучујући допринос стварању и очувању Српске

БАЊАЛУКА - Служењем парастоса у бањалучкој касарни “Козара” и полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим борцима, данас је обиљежен дан Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске (ВРС), уз поруку да се обиљежавањем овог датума чува и његује традиција ВРС.

 Предсједавајући Предсједништва Борачке организације (БОРС) Републике Српске Горан Рогић рекао је новинарима да су Први и Други крајишки корпус Војске Републике Српске (ВРС) дали одлучујући допринос стварању и очувању Српске.

“Припадници Првог и Другог крајишког корпуса ВРС који су живот оставили на границама Републике не могу, не смију и никада неће бити заборављени”, поручио је Рогић.

Рогић је рекао да БОРС заједно са Трећим пјешадијским /Република Српска/ пуком настоји да очува сјећање на лик и дјело погинулих сабораца, чиме се чува и Република Српска.

Пензионисани генерал-потпуковник ВРС Момир Зец рекао је новинарима да је Први крајишки корпус током рата имао око 116.000 бораца, од којих је око 7.000 погинуло, а 22.778 је рањено.

“Први крајишки корпус током рата имао је више борбених операција, а најважнија офанзивна операција је била пробијање коридора кроз Посавину 1992. године, те одбрамбена операција западног дијела крајишког ратишта 1995. године од агресије Хрватске војске у садејству са Армијом БиХ и ХВО-ом”, истакао је Зец.

Он је рекао да је у току рата Први крајишки корпус држао око 55 одсто територије данашње Републике Српске и око 1.100 километара фронта.

Пензионисани пуковник ВРС Микајло Митровић рекао је новинарима да је Други крајишки корпус имао око 18.000 војника, те да је погинуло више од 2.000 бораца, чиме је дат велики допринос у стварању Републике Српске и заштити српског народа од геноцида на овим просторима.

Он је рекао да је корпус формиран 1992. године наређењем команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића са задатком да сачува српски народ од геноцида у сјеверозападном дијелу тадашње БиХ.

Вијенце и цвијеће на спомен-плочу положили су делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, БОРС-а, града Бањалука, Трећег пјешадијског (Република Српска пука), те демобилисани борци Првог и Другог крајишког корпуса.

Обиљежавању су присуствовали савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, те командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадир Милан Радојчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана