Обиљежен Дан Друге озренске лаке пјешадијске бригаде

СРНА
Foto: СРНА

ДОБОЈ- У Петрову је данас обиљежен Дан Друге озренске лаке пјешадијске бригаде чијих је 400 припадника погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Тим поводом служен је парастос и одата почаст страдалима са овог подручја у Одбрамбено-отаџбинском рату. Некадашњи борци на обиљежавању Дана бригаде у порти Манастира Светог Николе иницирали су изградњу централног споменика на Озрену свим палим саборцима Прве, Друге, Треће и Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде, као показатеља јединства из 1991. године.

Пуковник Младен Достанић, задњи командант Друге озренске лаке пјешадијске бригаде, подсјетио је да су током 1992. године биле формиране само Прва и Друга озренска лака пјешадијска бригада које су браниле рејон од Гостовића, Љесковице, Бистрице, Возуће, Лозне, па све до Петрова, а 1993. године су формиране Трећа и Четврта озренска бригада.

„Најтеже године су биле 1992. и 1995., мада су и 1993. и 1994. биле изузетно тешке, али ако узмемо положаје и Прве, Треће и Четврте озренске, ми смо раздвајали два корпуса такозване Армије БиХ, тузлански и зенички, и за себе везали неколико бригада, чиме смо омогућили да на другим фронтовима буде мање дејстава у односу на Озрен“, истакао је Достанић.

Један од команданата Голуб Панић, који је рођен у Возући, рекао да је осјећај предиван због великог одзива некадашњих сабораца и послије 30 година, а уједно тужан јер је 400 бораца погинуло током борби за одбрану својих огњишта и одбрану Републике Српске. Командант Првог пјешадијског батаљона Друге озренске лаке пјешадијске бригаде Младен Михајловић рекао је да су Срби тог подручја бранили своја огњишта у одбрамбено-отаџбинском рату и да нису никог нападали како се то пропагандом и данас покушава приказати.

„Рат нас је ујединио и, хвала Богу, наше војно и цивилно руководство су нам дали снагу да се ми ујединимо и да не буде као у другим ратовима да се подијелимо на Србе и Србе“, поручио је Михајловић.

Он је позвао и данашње политичаре на пријеко потребно јединство у одбрани Републике Српске, без које неће бити Срба на овим просторима. Парастос је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић уз саслужење игумана Гаврила и монаха озренског манастира.

Николић је указао на значај да се од заборава сачувају они који су своје животе дали у одбрани православља и нејачи. Вијенце пред Спомен-крстом положиле су делегације Друге озренске лаке пјешадијске бригаде, Петог батаљона Друге озренске лаке пјешадијске бригаде „Дуле Видра“, Трећег батаљона 43. Приједорске бригаде, припадници Полицијске управе Добој. Вијенце су положили и представници Градске борачке организације Добој, Општинске управе Петрово и Градског одбора ПДП-а. Друга озренска лака пјешадијска бригада формирана је 23. маја 1992. године и била је пјешадијска јединица Војске Републике Српске /ВРС/, у саставу Првог крајишког корпуса.

На дан формирања имала је 3.870 припадника. Из бригаде је, 1. новембра 1993. године издвојен дио јединица и од њих је формирана Четврта озренска лака пјешадијска бригада ВРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана