Обиљежавање Дана ВРС: Војска најчаснији и најсвјетлији образ српског народа

Срна, Агенције
Обиљежавање Дана ВРС: Војска најчаснији и најсвјетлији образ српског народа

БАЊАЛУКА- Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је Војска Републике Српске (ВРС) најчаснији и најсвјетлији образ српског народа.

Додик је у бањалучкој касарни „Козара“ гдје је присуствовао обиљежавању Дана Војске Републике Српске  рекао да је највећа озбиљна историјска грешка српских представника укидање Војске Републике Српске и формирање Оружаних снага БиХ.

-У овом тренутку је довољно да кажемо да је то била грешка и да размишљамо на начин како је поправити - истакао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао како ће грешка бити исправљена тако што ће српски припадници у Оружаним снагама БиХ баштинити традицију Војске Републике Српске и српског народа.

Додик је рекао да је Војска Републике Српске у протеклом рату остварила све своје циљеве јер се показала као војска која брани властити народ и територију Републике Српске, те да не стоје тврдње неких да је била освајачка.

Он је увјерен да је слободарски дух Војске Републике Српске дубоко укоријењен у српском народу, те напоменуо да се идентитет српског народа увијек идентификује са српском војском и Српском православном црквом, полицијом и државом.

Додик је нагласио да је Република Српска данас држава која има све елементе државе - територију, ефикасну власт и народ који жели ту државу, а може да проводи и све међународне конвенције о људским правима.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Република Српска данас гарант опстанка српског народа на овим просторима.

-Довољно је само вратити се десетине година уназад и видјети како су Срби страдали, нестали, протјерани или избрисани тамо гдје су вијековима постојали, а нису имали своју државу - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је ВРС створила и одбранила Републику Српску, те да је формирање ВРС био одговор на већ постојеће двије војске на простору БиХ - тзв. Армија БиХ и ХВО.

Он је изразио захвалност свима који су учествовали у стварању Републике Српске, наводећи да је потребно посебно се поклонити борцима ВРС који су дали животе за стварање Републике Српске.

Вишковић је рекао да је Република Српска имала 210.000 припадника ВРС од чега их је 23.801 дао живот за Републику Српску.

Он је подсјетио на неколико значајних војних побједа ВРС које ће се сигурно изучавати на војним академијама широм свијета, као што су Коридор, Митровданске битке у Херцеговини, Подриње, западни дио Републике Српске, Сарајевско-романијско ратиште.

-У овим биткама су ВРС и српско становништво било у значајно мањем броју, а насртале и оружане снаге сусједних земаља на српски народ који се морао организовати да би бранио своја огњишта - истакао је Вишковић.

Вишковић је рекао да ВРС никада није била освајачка нити окупаторска, већ је само бранила свој народ и територију у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, а српски народ је то радио и у Првом и Другом свјетском рату.

-И данас када из Републике Српске пошаљемо поруку - желимо да разговарамо о будућности БиХ у којој живимо - то наиђе на осуду и разне спекулације о томе како се ми сепаратишемо - рекао је Вишковић.

- Војска Републике Српске  створена је 1992. године ради потребе очувања српског народа и његове територије - истакао је замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

- Данас обиљежавамо Дан ВРС како би одали почаст свим погинулим припадницима ВРС, изразили захвалност онима који су очували тада новостворену Републику Српску, те да не заборавимо све оно што је ВРС урадила у протеклом периоду - истакао је Околић.

Околић је у бањалучкој касарни „Козара“, гдје је присуствовао обиљежавању Дана ВРС, нагласио да је Република Српска опредијељена за трајни мир на овим просторима.

-Онај ко жели рат, нека га носи са ове територије у своју државу, округ, општину -поручио је Околић.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука бригадир Милорад Крајшумовић рекао је да је задатак пука да одржава везу са народом кроз разне активности заједно са институцијама Републике Српске.

-Поносни смо на то да баштинимо традицију и обиљежавамо Дан ВРС, јер сматрамо да је 12. мај 1992. године један од најзначајнијих датума српског народа на овим просторима - истакао је Крајшумовић.

Крајшумовић је навео да треба чувати сјећање на ВРС и млађим генерацијама преносити истину о ВРС и оном што је урадила за српски народ.

-Морамо чувати сјећање на наше погинуле хероје који су својим животима поплочали пут слободе српском народу, те чувати Републику Српску - поручио је Крајшумовић.

Обиљежавање 12. маја - Дана ВРС и Дана Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ почело је служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата. Након парастоса, у Централној спомен-соби ВРС услиједило је полагање вијенаца и ружа.

Кроз ВРС је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за стварање и очување Српске.

Обиљежавање овог важног датума новије српске историје, или 29 година од формирања ВРС и 16 година од формирања Пука, организују Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и команда те војне формације.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске (ВРС).

ВРС је била оружана сила Републике Српске и основана је под називом Војска Српске Републике БиХ.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује и баштини Трећи пјешадијски (Република Српска) пук. Крсна слава ВРС је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и 3. пјешадијског (Република Српска) пука.

ВРС сачувала је у рату територију Српске и заштитила народ борећи се истовремено против снага муслиманско-хрватске коалиције и НАТО-а, чија је авијација у неколико наврата вршила агресију на Републику Српску и линије фронта које су држали Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана