Обавезна употреба зимске опреме

Срна
Обавезна употреба зимске опреме

БАЊАЛУКА - Од данас је у Републици Српској обавезно посједовање зимске опреме за сва моторна возила, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске.

Путничка и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од три и по тоне и немају више од осам сједишта морају имати зимске гуме, чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра.

Друга опција су гуме са љетним профилом, чија дубина газећег слоја износи минимално четири милиметра и ланци који се постављају у случају зимских услова.

Моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази три и по тоне и аутобуси морају имати зимске гуме чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање четири милиметра.

У случају вожње са гумама са љетним профилом дубина газећег слоја мора да износи минимално четири милиметра, а ова возила морају посједовати и ланце за снијег и приручни алат - лопату и врећу пијеска тежине од 25 до 50 килограма.

За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна од 40 КМ, наведено је у саопштењу.

МУП Републике Српске апелује да се грађани придржавају прописа којима је дефинисана обавеза употребе зимске опреме како би безбједност учесника у саобраћају била на што вишем нивоу.

Зимска опрема од данас је обавезна и у Црној Гори и Хрватској, а у Србији још од 1. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана