Нулта толеранција према дјелима сексуалног узнемиравања

Срна
Нулта толеранција према дјелима сексуалног узнемиравања

САРАЈЕВО - Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара упозорило је да је и у периоду кризе и ванредних околности проузрокованим пандемијом вируса корона, неопходно промовисати принципе равноправности полова у раду органа управе.

Сексуално узнемиравање и узнемиравање на основу пола је свако нежељено, вербално, невербално или непримјерено физичко понашање према другој особи, које је сексуалне природе или на основу пола, односно, које је застрашујуће, непријатељско, деградирајуће, понижавајуће или увредљиво, или којим се постиже такав учинак, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице.

Крајем марта ово министарсво је донијело Одлуку о политици нулте толеранције према дјелима сексуалног узнемиравања и узнемиравања на основу пола и Одлуку о именовању савјетника за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радном мјесту.

Те одлуке израз су опредијељености Министарства за људска права и избјеглице да обезбиједи радну средину без сексуалног узнемиравања и узнемиравања на основу пола за све особе, као и да подсјети на обавезу пријављивања и реаговања када су друге особе жртве сексуалног узнемиравања и узнемиравања на основу пола, истиче се у саопштењу.

Одлуке су донесене на основу Информације и Водича за подузимање ефикасних мјера за спречавање узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радном мјесту у институцијама БиХ.

Савјет министара задужио је министарства и самосталне управне организације на нивоу БиХ да одлуке о нултој толеранцији и о именовању савјетника за превенцију узнемиравања на основу пола и сексуалног узнемиравања на радном мјесту донесу најкасније до краја 2020. године.

Ову обавезу до данас су испунили и Министарство цивилних послова, Министарство иностраних послова, Министарство комуникација и транспорта, Агенција за државну службу БиХ, Канцеларија координатора за реформу јавне управе, Агенција за предшколско, основно и средње образовање, Комисија за очување националних споменика и Центар за признавање докумената из подручја високог образовања БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана