Нуклеарни отпад треба одлагати на мјесту настанка

Срна
Нуклеарни отпад треба одлагати на мјесту настанка

Љубљана - Опасни отпад треба да буде складиштен на мјесту гдје је и настао, што је устаљена пракса коју подржава стручна јавност.

Речено је ово на састанку о изградњи одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској гори у Хрватској, на граници са БиХ, којем су присуствовали  предсједник Одбора за здравство Парламента Словеније Франц Трчек и посланици у Представничком дому Парламента БиХ и чланови Зеленог клуба Саша Магазиновић и Јасмин Емрић.

Посланици из БиХ посебно су нагласили, с обзиром на географски положај планиране локације, да ће она имати највећи негативни утицај на становништво и природне ресурсе на територији БиХ, у чему се на исти начин изјаснила стручна и академска заједница, локалне заједнице и невладине организације с обје стране границе.

Из Парламента БиХ саопштено је да ће Парламент Словеније бити детаљно упознат са усвојеним закључцима међународне конференције која је одржана у Сарајеву о изградњи одлагалишта опасног отпада на Трговској гори, као и са осталом релевантном документацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана