НСРС подржала кампању против насиља над женама

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Народна скупштина Републике Српске подржава кампању Џендер центра и залаже се за окончање насиља над женама и дјевојчицама.

Уз уважавање људских права, а посебно женских, потребно је укључити актере доносилаца одлука да интегришу питање родне равноправности и женских људских права у све своје активности, програме и политике које реализују у једној друштвеној заједници, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Џендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске од 2008. године прикључује се свјетској кампањи "16 дана активизма борбе против насиља над женама", која траје од 25. новембра до 10. децембра.

У Републици Српској реализују се кампање подизања свијести јавности о родно заснованом насиљу под називом "Бијела врпца - Мушко НЕ насиљу над женама" и "Стоп насиљу над женама - Ниједна жртва више".

У саопштењу је наведено да се кампања спроводи на нивоу републичких институција, локалних органа власти, субјеката заштите од насиља у породици, невладиних организација и медија.

Један од циљева кампање Џендер центра је и рад на јачању мултисекторског одговора на насиље над женама кроз пројекат "Побољшање приступа квалитетнијим мултисекторским услугама за жртве насиља над женама, укључујући насиље у породици на локалном нивоу, а у складу са Истанбулском конвенцијом - Фаза три", у сарадњи са стратешким партнером УН жене (UN WOMEN), уз финансијску подршку Шведске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана