Новитовић: Бијељна годину од избијање пандемије нема јединицу за дезинфекцију

Срна
Новитовић: Бијељна годину од избијање пандемије нема јединицу за дезинфекцију

БИЈЕЉИНА - Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић критиковао је данас градоначелника Бијељине Љубишу Петровића због пропуста у организовању заштите грађана и здравља становништва јер град ни годину дана од избијање пандемије вируса корона нема јединицу за дезинфекцију.

Новитовић и припадници Специјализоване јединице Републичке управе цивилне заштите за дезинфекцију и запослени у Подручном одјељењу ове управе у Бијељини данас и сутра добровољно обављају дезинфекције основних школа на подручју Бијељине.

Новитовић је рекао Срни да је ова добровољна акција искључиво са циљем спречавања ширења пандемије изазване вирусом корона и очувања здравља ученика и наставног особља, а никако одговор на захтјев градоначелника Бијељине који је стигао 20 дана након организоване масовне дезинфекције у Републици Српској и пет дана по повратку млађих ученика у школе.

“Начин на који се градоначелник односи према својим правима и обавезама, које има као командат Штаба за ванредне ситуације Бијељина, нису артикулисане на прави начин и нису у функцији заштите грађана и здравља становништва”, навео је Новитовић.

Он је рекао да је у допису Петровићу указао на пропусте.

“Толико мјесеци ради, али мислим да као градоначелник свих грађана Бијељине нема изражену комуникацију са осталима, са сусједним заједницама и осталим нивоима власти, Републичким штабом, Владом, установама и институцијама на другим и вишим нивоима”, оцијенио је Новитовић.

Према његовим ријечима, пропуст је градоначеника што Бијељина нема јединица за дезинфекцију, јер је то обавеза коју је требао да испуни ако одговорно води град.

“Он не може писати захтјеве Републичкој управи, нама може наредбу издати само Републички штаб, а не градоначелник ни било ко други ко се на такав начин понаша”, поручио је Новитовић Петровићу и истакао да ће дезинфекцију школских зграда обавити добровољно.

Срамота је, каже, да Бијељина нема јединицу за дезинфекцију, а други је град по броју становника у Републици Српској и по броју заражених вирусом корона у посљедњих мјесец дана.

Новитовић је навео да је та јединица специјализовани тим који прође обуку код припадника Института за јавно здравство, добију заштитну опрему и пумпе, а за њихово опремање потребно је 10.000 КМ из буџета града.

Он је додао да је масовна дезинфекција једна од превентивних мјера у спречавању ширења заразе вируса корона.

“Када видите број заражених, хоспитализованих и тешко обољелих и када знате да је фреквенција људи викендом у Бијељини 10 пута већа него радним данима, ви као градоначелник морате да водите рачуна о свим тим параметрима, умјесто што немате одговор”, сматра Новитовић.

Према његовим ријечима, локална заједница не може да убиједи свакога да носи маску, држи дистанцу и одржава личну хигијену, али може да омогући дезинфекцију простора гдје су масовна окупљања и повећан ризик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана