Нови удар на потрошаче: Скупљи хљеб и пецива

Анита Јанковић-Речевић
Нови удар на потрошаче: Скупљи хљеб и пецива

Бањалука - Поједине пекаре на подручју бањалучке регије подигле су цијене својих производа до 20 фенинга, док остале цјеновнике планирају кориговати до краја године.

Досадашња поскупљења пекарских производа углавном су била посљедица виших цијена брашна, али према ријечима пекара, комунални намети који оптерећују пословање, натјерали су их да ових дана подигну цијене хљеба и пецива.  Разлог је, како тврде, и повећање плата радницима.

- Поскупјеле су све комуналне накнаде, што је довело до већих трошкова производње, тако да смо се одлучили на повећање цијена, које смо ускладили са другим пекарама на тржишту - рекао је власник бањалучке пекаре “Марчело” Жељко Поповић. 

Власник предузећа “Крајина клас”, у оквиру којег послују пекаре “Мања”, Саша Тривић рекао је да ће цјеновнике засигурно кориговати до краја године. Он каже да је разлог за то раст плата у Српској. 

- Ми смо цијене посљедњи пут повећали у мају, али до краја године доћи ће до новог поскупљења појединих производа, не свих. Биће то незнатан раст, од пет до десет фенинга у просјеку. Више цијене пекарских производа су неминовне због раста плата радника. То је главни разлог - казао је Тривић који тврди да су цијене струје и других комуналија у другом плану.  

На подручју Семберије цијене хљеба и осталих пецива за сада мирију, али пекари још не могу са сигурношћу рећи шта ће се дешавати у идућем периоду.

Предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш каже да је цијена пекарских производа тренутно стабилна, као и цијена брашна. 

- Надамо се да неће доћи до поскупљења ни хљеба ни брашна. Нема најава за то, али видјећемо шта ће бити у наредном периоду - рекао је Пелемиш. Он каже да ће у случају поскупљења струје то ићи на уштрб пекара. 

- Просто ћемо радити за мању добит, јер је ситуација у земљи таква да је платежна моћ грађана слаба -  истакао је Пелемиш. 

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да свако поскупљење иде преко леђа обичних грађана, истичући да је и даље на дјелу слободно формирање цијена, што је, тврди, показатељ да у РС нико не размишља о потрошачима. 

- У Приједору још није дошло до поскупљења хљеба и пецива, што не значи да неће у наредним данима, јер када дође до поскупљења енергената долази до ланчаног скока цијена свих производа, а некако су пекарски производи први у реду. Уколико се обистине сва најављена поскупљења то ће бити неиздрживо за потрошаче - рекла је Марићева. Она је истакла да се више цијене хљеба и пецива не могу и не смију правдати растом плата. 

- То нема економску оправданост - категорична је Марићева.  

 

Пшеница

Род пшенице ове године на ораницама у Српској био је испод очекивања, а због лоших временских прилика ни квалитет није задовољавајући.

Пекари тврде да то не треба да брине грађане, јер се 90 одсто сировине за пекарску индустрију увози из земаља окружења. - Не зависимо од рода и квалитета домаће пшенице. На страном тржишту пшенице има доста, тако да не очекујемо већи скок у цијенама - рекао је Раденко Пелемиш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана