Нови систем за управљање фискализацијом: Биће омогућено праћење цјелокупне робе и услуга

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - Нови систем за управљање фискализацијом у Републици Српској треба да омогући издавање рачуна крајњем купцу, као и издавање фактуре пословном лицу, чиме ће бити могуће праћење цјелокупне робе и услуга привредних субјеката, истиче се у Нацрту закона о фискализацији.

Трошак система за управљање фискализацијом оквирно би био 37 милиона КМ, док би трошак набавке или субвенционисања уређаја био око 13 милиона КМ за око 40.000 обвезника.

"Оваквим системом ће се олакшати инспекцијски надзор, јер ће роба бити праћена од улаза у велепродају, складишта, до продаје крајњем купцу и порески инспектори ће веома једноставно моћи да сазнају исправне количине у продаји", наводи се у образложењу Нацрта закона о фискализацији који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници.

На основу ових података могуће је креирати напредне алгоритме који ће моћи да препознају да је на неком од продајних мјеста продато више робе него што је набављено. Нови систем за управљање фискализацијом треба да омогући праћење активности пореског обвезника, анализирајући његове обрасце понашања, те да препозна једноставне облике преваре и обавијести како би порески инспектори могли да истраже случај.

"Нови систем за управљање фискализацијом треба да буде више од система за издавање аутентичног рачуна, праћења робе и услуга, те надгледања пореских обвезника.

Влада Републике Српске жели да искористи пуни потенцијал при коришћењу напредних технологија и да овај систем стави на располагање потребама институција које искажу интерес", додаје се у образложењу.

Влада Републике Српске је исказала спремност да трошкови иницијалне фискализације у новом систему буду трошкови буџета Српске за све обвезнике фискализације у тренутку ступања на снагу новог закона о фискализацији.

Ови трошкови би укључивали постављање уређаја који је у том тренутку доступан на тржишту у Републици Српској и који задовољава минималне техничке услове и путем којег се у складу са законом извршава обавеза евидентирања промета. Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за 28. септембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана