Нови прописи за здравствену заштиту створили дуге редове

Анита Јанковић-Речевић
Нови прописи за здравствену заштиту створили дуге редове

БАЊАЛУКА - Пословница Фонда здравственог осигурања РС у Бањалуци јуче је била дупке пуна јер су бројни грађани похрлили да се информишу на који начин ће остварити право на здравствену заштиту с обзиром на то да од Нове године Завод за запошљавање не посредује између незапослених и Фонда здравства.

Веће гужве забиљежене су и у пословницама фонда у другим градовима Српске, а међу грађанима који су чекали у дугим редовима било је и оних осигураника који су дошли да овјере своје здравствене књижице будући да је иза нас било много нерадних дана. У Фонду здравственог осигурања кажу за “Глас Српске” да грађани долазе и распитују се, наводећи да нико не треба да страхује да ће остати без осигурања, јер је према новим законским рјешењима остављен прелазни период до краја фебруара како би биле раздвојене евиденције, а осигураници могли несметано да остварују право на здравствену заштиту.

Наглашавају да су у конкретном случају то лица без прихода, односно они који нису осигурани по неком другом основу, а при томе нису у стању да сами плаћају здравствено осигурање.

Подсјетили су да су измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању РС и Закона о посредовању, запошљавању и правима за вријеме незапослености створени услови за раздвајање стицања статуса незапосленог од права на здравствено осигурање о трошку Републике. 

- Грађани који су на здравствено осигурање били пријављени по основу незапослености путем Завода за запошљавање РС од 1. јануара ове године право на осигурање остварују директно у фонду и ми спроводимо пријаву на осигурање према утврђеним основама - појаснили су у фонду и додали да РС слиједи примјере земаља из окружења. 

У фонду истичу да, према законским измјенама, постоји 17 основа по којима грађани могу остварити право на здравствено осигурање, наводећи да се први пут даје могућност да основ за осигурање буде старосно доба, специфична болест, лица без прихода и слично. Становници до краја фебруара треба да се јаве у надлежну пословницу фонда и сазнају по ком основу ће остварити право на здравствену заштиту. На примјер, они који то право буду остваривали по основу статуса “лице без прихода” мораће донијети потврду Пореске управе РС којом доказују да немају приходе.

- На овај начин би требало да буду спријечене злоупотребе система, јер је досадашња пракса показала да постоје многи који остварују приходе по разним основама, формално незапослена лица или раде у иностранству, а остварују права на терет осигураника који плаћају доприносе у Српској - навели су у Фонду здравства. 

У Заводу за запошљавање РС кажу да је један од циљева измјена и допуна Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености да буде утврђена стварна понуда радне снаге на тржишту. Додали су да према одредбама нових законских аката воде евиденцију о незапосленим, лицима која траже промјену запослења, као и о онима који остварују права по основу незапослености.

- Незапосленим се сматрају грађани пријављени на евиденцију завода од 15 до 65 година старости, способни или ограничено способни за рад, а који активно траже посао и расположиви су за рад. Сматра се да је незапослени расположив за рад ако се одазива на сваки позив завода ради припреме за запошљавање и посредовање у запошљавању - казали су у заводу за “Глас Српске”. Подсјетили су да су од 1. јануара лица која су раније била пријављена као пасивни тражиоци посла обрисана са евиденције, те да они који желе да буду поново на евиденцији завода као активни тражиоци посла треба да се пријаве у најближи биро и регулишу свој статус
 

 

 ЈАВЉАЊЕ НА БИРО

У Заводу за запошљавање РС кажу да, према новим законским рјешењима, нису мијењани рокови јављања на евиденцију. 

- Незапослени и даље имају обавезу пријављивања на евиденцију једном у 60 дана, а корисници новчане накнаде сваких 30 дана. Међутим, лице које активно тражи запослење остварује више пута контакт са својим савјетодавцем у тих 60 дана, зависно од тога како се изјаснило у изради индивидуалног плана запошљавања - истакли су у заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана