Нове услуге и краће листе чекања у врху приоритета

Данијела Бајић
Нове услуге и краће листе чекања у врху приоритета

БАЊАЛУКА - Пуштање у рад “ковид” болнице и ангио сале, уз краће листе чекања, увођење нових услуга и набавку потребне опреме, биће главни задаци које ће болнице у Српској покушати да остваре у наредној години.

С обзиром на то да не могу претпоставити даљи ток пандемије, руководиоци здравствених установа у Српској кажу да су план пословања за наредну годину правили са резервом, јер је најважније, како су истакли, изборити се са вирусом корона.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС истакли су да је руководство ове здравствене установе, као и сваке године до сада, за наредну припремило прелиминарне планове пословања који су у завршној фази усаглашавања.

- Планови за наредну годину су да се рад у УКЦ-у РС организује на такав начин да се пруже све здравствене услуге нашим пацијентима у пуном капацитету, као и услуге које се тичу лијечења пацијената обољелих од “ковида 19” - казали су у УКЦ-у.

Планови пословања у наредној години при крају су и у Универзитетској болници у Фочи, тврди директор ове установе Радмил Марић. Сви планови се, каже, припремају са резервом, јер ће вирус корона, по свему судећи, бити присутан још неко вријеме.

- Неке од планова ћемо прилагођавати тренутној ситуацији која је у вези са пандемијом. У наредној години настојаћемо да, између осталог, два реконструисана објекта пустимо у рад, а то су ангио сала и “ковид” болница - казао је Марић додајући да им је брига о свим пацијентима, без обзира на здравствени проблем, на првом мјесту.

Директор Болнице “Свети врачеви” у Бијељини Златко Максимовић истакао је да план пословања за 2021. годину приводе крају, те да би наредних дана требало да буде познато шта су приоритети у 2021. 

- Већ сада је сасвим извјесно да ће од 1. јануара ангио сала радити 24 часа дневно. Бијељина ће, поред Бањалуке, бити једини град у Српској гдје ће ангио сала радити све вријеме. До сада су колеге долазиле из Србије два-три пута мјесечно и ангио сала је само тада радила, али сада то више неће бити случај, јер су наша два љекара прошла ту обуку - рекао је Максимовић.

Додао је да, упркос томе, неће прекинути сарадњу са другим здравственим установама, те да ће њихови љекари и убудуће долазити. План је, нагласио је Максимовић, да прошире опсег васкуларних операција, као и савремене хируршке интервенције очију.

- Наш циљ у наредној години је да, између осталог, још смањимо листе чекања. Много тога смо већ урадили, па се тако на преглед код реуматолога више не чека - казао је Максимовић.

Планове пословања ужурбано праве и у приједорској болници “Др Младен Стојановић”, гдје су истакли да их чека година пуна изазова, јер не могу претпоставити даљи ток пандемије.

- Вјерујемо да ће година бити много повољнија, због чега смо међу планове сврстали наставак развоја офталмологије, затим набавку опреме за хируршки рад ортопедске сале. Очекујемо да ћемо већ почетком године отворити ангио салу, јер смо кадровски ојачани са још два кардиолога - рекли су у овој болници.

Пацијенту спасли шаку

Један од најзначајнијих овогодишњих успјеха биљежи хируршки тим Болнице “Свети врачеви” у Бијељини који је извео комплексан хируршки захват којим су двадесетчетворогодишњем пацијенту спасили руку, објављено је на сајту болнице. На челу хируршког тима, који је у уторак увече извео овај захват, био је васкуларни хирург Немања Јанковић, који је нагласио да је ријеч о веома тешкој и масивној повреди лијеве подлактице код пацијента.

- Повреда захтијева реконструкцију мишића, тетива, нервних и васкуларних структура, а због губитка функције шаке учињена је реконструкција флексорних мишића и тетива - рекао је Јанковић.

Према његовим ријечима, пацијент се након операције осјећа добро, а функција шаке се враћа.

Стари планови

Упркос вирусу корона, у здравственим установама Српске кажу да су испунили готово све планове зацртане крајем прошле године.

- У текућој години сви пословни циљеви су остварени, што је доказ да се изради плана приступа студиозно и озбиљно - рекли су у УКЦ-у РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана