Новац из ЕУ стиже споро

Анита Јанковић Речевић
Новац из ЕУ стиже споро

БАЊАЛУКА - Програмирање средстава Европске уније за претприступну подршку у сектору пољопривреде и руралног развоја иде веома отежано, а разлози за то су, између осталог, покушаји преноса надлежности од стране институција БиХ те игнорисање закључака Владе Републике Српске када је ријеч о питању поштовања механизма координације у процесу европских интеграција.

Истакнуто је то у информацији о пројектима из области пољопривреде који се финансирају из средстава ИПА два, а коју је недавно разматрала Влада РС. У документу, који је припремило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, наведено је да је сектор пољопривреде до сада у најмањој мјери био корисник ИПА средстава, а међу разлозима се истичу покушаји заобилажења одговорних институција и тијела РС те политичка условљавања од стране Европске комисије попут доношења такозване “цјелодржавне” стратегије, усвајање закона на нивоу БиХ, те пренос надлежности на институције БиХ у виду формирања структура за прихватање претприступних средстава.

- Сектор пољопривреде и руралног развоја није био укључен у програмирање ИПА два пакета у периоду 2014-2017. године, јер је Европска комисија као услов за то поставила усвајање тзв. “цјелодржавне” стратегије. Међутим, након усвајања Стратешког оквира за пољопривреду и рурални развој у БиХ у фебруару 2018. године Европска комисија је одлучила да сектор пољопривреде уврсти у програм подршке ИПА два средстава. Резервисан је износ од око 30 милиона евра за период 2018-2020 - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да је у индикативном стратешком документу ЕУ за БиХ наведено да ће ИПА два пакет подржати стварање ефикасног, одрживог и иновативног пољопривредно-прехрамбеног сектора који је конкурентан на тржишту ЕУ и нуди запосленост, социјалну укљученост и бољи животни стандард пољопривредника и руралних становника. Подршка је обезбијеђена за пројекте и акције одрживог развоја у локалним заједницама, мјере прилагођавања и ублажавања Споразума о стабилизацији и придруживању.

У Министарству пољопривреде кажу да, када су у питању ИПА два средства, учествују у два пројекта - “Конкурентност и иновације: Локалне развојне стратегије - “ЕУ4Бизнис” и “Подршка ЕУ за конкурентност пољопривреде и рурални развој у БиХ: ЕУ4Агри” из ИПА 2018.

- Подстицајна средства за сектор пољопривреде у пројекту “ЕУ4Бизнис” износе око шест милиона КМ, а намијењена су за подршку модернизацији у пољопривредној и прехрамбеној индустрији, кроз систематизацију и интегрисање операција у свим фазама, од производње, сакупљања, прераде, маркетинга и продаје. Кроз пројекат су до сада објављена два позива и новац додијељен за десет корисника, од којих је седам из РС - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да су корисници остварили право на 60 одсто поврата инвестираних средстава за висину инвестиције од 50.000 до 100.000 евра.

Истакли су да су у току припреме за “ЕУ4Агри” пројекат који има за циљ директну подршку произвођачима, односно модернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора и подстицање руралне економије у БиХ.

- Укупна вриједност пројекта је 24 милиона евра, од чега су 14,8 милиона за инвестиције у пољопривреди - додали су у ресорном министарству.

Влада Српске је задужила Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС и Министарство пољопривреде да наставе активности на праћењу реализације средстава из ИПА два пакета, штитећи при томе уставне надлежности РС у области пољопривреде и руралног развоја.

 

 

 

 

Пашалић у Њемачкој

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић изјавио је у петак да су му европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски и њемачки ресорни министар Јулија Клокнер у Берлину пренијели став да у процесу приступања ЕУ треба да буду уважени уставна структура у БиХ и надлежности, према којима су за политике у области пољопривреде надлежни ентитети.

- Нагласио сам да очекујемо да Европска комисија и остали партнери уважавају уставну структуру БиХ и надлежности које су дефинисане Уставом, а према којима је пољопривреда у надлежности ентитета. Они су сагласни с тим - рекао је Пашалић, који на позив Клокнерове борави у тродневној посјети Њемачкој. Пашалић ће данас (субота) учествовати у раду 12. Глобалног форума хране и пољопривреде, те присуствовати округлом столу посвећеном ИПАРД програму. Пашалић једини из БиХ присуствује форуму у Њемачкој, који је окупио 75 министара пољопривреде из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана