Нова занимања пред малим матурантима

Данијела Бајић
Нова занимања пред малим матурантима

БАЊАЛУКА - Мали матуранти у Републици Српској приликом избора занимања на располагању ће имати и неколико нових смјерова, међу којима су оператер савременим технологијама и царински техничар.

Како су истакли у Министарству просвјете и културе РС, свршени основци, који се у школској 2021/2022. години одлуче за занимања оператер савременим технологијама или механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, то ће моћи да упишу у  Техничкој школи Бањалуци, док је у бањалучкој Политехничкој школи планиран нови смјер техничар мултимедија. Упис за царинског техничара, нагласили су у министарству, планиран је у чак десет средњих школа у Српској.

- Приједлог плана уписа ученика у први разред у наредној школској години све средње школе у Српској су доставиле у законском року. Уз планове уписа достављена су и мишљења јединица локалне самоуправе и Привредне коморе РС, као и подаци Завода за запошљавање РС - казали су у Министарству просвјете. Подсјетили су да је током 2020. године завршен поступак ревизије занимања, једна од активности прописане Акционим планом за спровођење реформе за област средњег образовања, а од школске 2020/2021. године у примјени су сви нови наставни планови и програми, за укупно 106 занимања у 14 струка.

- Наставни планови и програми су усклађени са развијеним стандардима занимања, захтјевима и потребама тржишта рада и савременим достигнућима технике и технологије - рекли су у министарству.

Кад је у питању уписна квота, у министарству истакли да су средње школе углавном планирале оптималан број ученика, изузев оних образовних установа за које постоји велико интересовање или се налазе у неразвијеним и изузетно неразвијеним општинама.

- План уписа је већи од броја ученика деветих разреда који у школској 2020/2021. години завршавају основну школу - рекли су у министарству, додајући да ће о званичним бројкама моћи да говоре након што Комисија за уписну политику размотри предложени план уписа.

Директор Грађевинске школе у Бањалуци Љубан Бајић истакао је да је ова школа предложила да у наредној школској години ђацима понуди нова занимања и то фасадер и монтер суве градње - молер.

- Чекамо на сагласност надлежних, а уколико добијемо зелено свјетло планирамо да упишемо по 12 ђака, јер је овај кадар и те како потребан тржишту рада - казао је Бајић који је и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина Душко Ђурић каже да настављају са уписом занимања која су тражена на тржишту рада, а која се првенствено односе на техничку школу која образује занатлије.

- На подручју ове регије неће бити неких новитета у односу на раније, само што ће у наредном периоду бити акценат на грађевинском сектору - рекао је Ђурић.

Правилник

У Министарству просвјете и културе РС истакли су да ће најкасније до краја марта за јавне школе бити донесен правилник о плану уписа за наредну школску годину, који садржи број одјељења и ученика по смјеровима, односно занимањима који се планирају за упис у наредној школској години. Министарство најкасније до краја априла даје сагласност на план уписа ученика у приватним школама у складу са прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана