Ноћ АМУС-а – чувари ауторских права, промотори бх. креативности

Закупљен простор
Ноћ АМУС-а – чувари ауторских права, промотори бх. креативности

Сва шароликост израза, љубав и страст према музици њених аутора данас имају своју врло успјешну и непрестано растућу и развијајућу кровну организацију – АМУС, који слави 10 година постојања колективне организације која заступа ауторе музичких дјела.

Слави се с разлогом јер је АМУС данас сједиште и средиште креативаца који претачу људске емоције у танани и посебни флуид за људске душе – музику. Славимо јер се видимо након двогодишње паузе узроковане пандемијом, а славимо и јер доносимо и препознајемо најбоље међу њима у 2021. години у 11 дефинисаних категорија.

Славимо јер окупљамо више од 900 аутора с регистрованим репертоаром који чини више од 36.000 музичких дјела и славимо јер је свака нова година искорак у разумијевању потреба и ефикасној заштити ауторских права, који омогућавају АМУС-у да развија и подржава своје ауторе у њиховим новим пројектима. Сви ови разлози уз примјетне успјехе у расту и јачању мисије очувања и промоције ауторства и креативности наше музичке сцене су, наравно, и пролог за изузетан, бајковит и готово нестваран музичко-сценски спектакл уз директан ТВ-пријенос из Дома Оружаних снага Босне и Херцеговине. 

 Директорица Стручне службе АМУС-а, Лејла Трнчић, је поздрављајући госте истакла: "Разлог ове прославе је и захвалност онима чији је вриједни рад и упорност довео до тога да смо данас, десет година након што нам је Институт за интелектуално власништво БиХ дао лиценцу, једна озбиљна асоцијација која чува колективна права и ужива респект не само у нашој земљи, него и на регионалном и свјетском нивоу, па смо и чланица свјетске асоцијације за заштиту ауторских права на што смо изузетно поносни", истакла је директорица Трнчић. 

За прецизност, виртуозност и умјетност свирке на свечаности, побринуо се бенд Дине Шукала, а за емотивне и хисторијске путешествије, љепотом гласа као највреднијег инструмента, гаранти су били: Адела Шабић уз клавирску пратњу професора Емира Мерјемића, Наида Кљајић, Кенан Хасић, Антонија Батинић, Алмас Смајловић и Берин Бутуровић, који доказују да музичка генијалност у Босни и Херцеговини не престаје и не пресушује.

 Спектакл је наравно био и прилика да се посебно истакну најбољи међу ауторима у 2021. години, у категоријама које показују и доказују свестраност и ширину АМУС-ове мисије, поштовања и чувања сваког музичког израза.

 Лауреати за 2021. годину су:

1. Награда "Авдо Смаиловић" (за ауторско стваралаштво у подручју озбиљне музике): Младен Јанковић

2. Награда "Фра Грго Мартић" (за промоцију музике народа у БиХ): фра Иво Марковић

3. Награда "Владо Милошевић" (за музичку публицистику и музикологију): проф. др. Амила Рамовић

4. Награда "Кемал Монтено" (за ауторско стваралаштво у подручју забавне/популарне музике): Елдин Хусеинбеговић и Маја Сарихоџић

5. Награда "Indexi" (за рок и алтернативну музику): Ален Исламовић и Зијо Ризванбеговић

6. Награда "Исмет Алајбеговић Шербо" (за ауторско стваралаштво на темељима

Сјерић

7. Награда "Слободан Бодо Ковачевић" (за ауторско стваралаштво у области инструменталне музике): Хамдија Салихбеговић и Емир Буковица

8. Награда "Дражен Ричл" (за најбољег младог аутора): Мејди Сулејмани

9. Награда "Цвјетко Рихтман" (за најбољег студента музичких академија у БиХ)

За студента музицка академије у Мостару- Ива Чубела

За студента музицке академије у Сарајевоу - Мирза Голош

За студента академије у Бања Луци - Сергеј Вањин

Застудента академије у  Источном Сарајеву - Вехбија Хоџић

10. Награда "Оскар Данон"(за афирмацију положаја музичких аутора и музичких ауторских права у БиХ): доц. др. Харис Хасић и проф. емер. Решад Арнаутовић

11. Награда за животно дјело: Ибрахим Мангафић

Манифестација је завршена додјелом захвалница људима који су били међу оснивачима АМУС-а и водили га у првим годинама, Мирзи Хајрићу и Едину Дервишхалидовићу, који је захваљујући се на награди рекао: "Дочекао сам испуњење сна, визије да живимо у цивилизованом друштву које поштује ауторска права. АМУС је важна државна институција, јер је једина поред Ногометног савеза БиХ: ".. од Уне до Дрине и од Саве до мора, па је требамо чувати и поштовати."

Имао је поруку и за све оне који нису из свијета музике : "Човјек ради па заради, гради па сагради, а кад све то постигне жели да запјева, да дестилира своју душу. Ови људи овдје чине да можете да дестилирате душу и зато се требамо чувати. Желим нам још пуно јубилеја и хвала Вам" рекао је Дино Мерлин захваливши се на признању поводм обиљежавања првог десетљећа АМУС-а. 

Наравно, славље се наставило и на афтер партију, након завршетка директног пријеноса, уз свјесност и понос на то што бх. музичка сцена има обећавајућу, креативну и јасну будућност уз лидерство, пажњу и промоцију АМУС-а, као кровне куће свих њених чланова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана