Ниски ударци високом образовању

Александар Стојановић
Ниски ударци високом образовању

БАЊАЛУКА - Нова апелација бошњачких делегата у Вијећу народа РС којом је затражена оцјена уставности дијела Закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању који дефинише улогу републичке Агенције за високо образовање РС покушај је одузимања и оспоравања надлежности Српске да сама уређује и води област високо образовања.

Ово је закључак саговорника “Гласа Српске” поводом нове апелације којом је седам бошњачких делегата у Вијећу народа затражило оцјену уставности десет чланова Закона о квалитету у високом образовању којим се регулише улога и надлежност Агенције за високо образовање РС.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је за “Глас Српске” да је врло симптоматично да бошњачки посланици у самој законодавној процедури приликом доношења Закона нису улагали никакве амандмане.

- То говори у прилог настојању да се успостави једна пракса по којој се делегати за сва питања обраћају Уставном суду БиХ, уздајући се у провјерене методе више политичког, а мање правног одлучивања. Делегатима је спорна сама улога Агенције, која је дефинисана кроз десет чланова који се желе оспорити овим захтјевом. То значи да се у питање доводи сама надлежност РС да се бави осигурањем квалитета на нашим високошколским установама - истиче Рајчевић.

Он каже да у прилог чињеници да је ријеч о политички инструисаном захтјеву говори и то да је осми делегат из реда Бошњака о овој апелацији сазнао од министра на друштвеним мрежама.

- Уколико би Уставни суд БиХ ставио ван снаге наведене чланове, јасно се исказује намјера противправног отимања изворних уставних надлежности Српске.  Политика поново преузима примат над правом, али и у таквим условима борићемо се до посљедњег атома снаге и користити сва правна средства која су нам на располагању у одбрани наших националних интереса - истакао је Рајчевић.

Члан Управног одбора републичке Агенције за високо образовање Невенко Врањеш рекао је за “Глас Српске” да није упознат са садржином апелације, али да је од раније познато да је Бошњацима спорна надлежност Српске над високим образовањем.

- Ми имамо ту надлежност, јер она никада није у потпуности пренијета на ниво БиХ. Ми смо пристали на тај Закон о високом образовању, који је заиста оквиран и начелан, који регулише неки минимум процеса. Они тиме желе да успоставе систем који је неодржив, јер не може се успоставити јединствен систем високог образовања и због кантона, на крају крајева. Они сада користе агенцију с нивоа БиХ да деградирају институције ентитета, што је суштинска замисао Бошњака - рекао је Врањеш.

Он додаје да је нови закон уређен тако да буде у складу са европским образовним простором и да се њиме обезбјеђује да дипломе имају јачу видљивост и да је то оно што је засметало Бошњацима.

Доскорашњи замјеник директора Агенције за високо образовање и обезбјеђивање квалитета БиХ Слободан Станић истиче за “Глас Српске” да и Српска треба да покрене поступак пред Уставним судом, јер нису на законит начин формиране три агенције на нивоу БиХ.

- Ту се, на нашу срећу, десио један пропуст приликом регулисања тог питања и ја знам о чему се ради. Српска има елементе да покрене питање њиховог укидања. Па ако ћемо се ћерати, ћераћемо се! Ја сам апсолутно спреман да помогнем институцијама Српске и да представим које су то грешке на основу којих можемо да покренемо то питање и надам се да ће ми се обратити - закључује Станић.

Апелације

Бошњачки делегати у Вијећу народа у посљедњих годину дана покренули су више апелација пред Уставним судом БиХ, а покушавају да оспоре надлежности Српске о питању шума, пољопривреде, европских интеграција и регулисања техничких прописа. Због таквог поступања, представници странака и стручњаци у Српској постављају питање оправданости постојања Вијећа, те су позвали на регулисање надлежности ове институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана