Нико неће на србистику и рударство

Анита Јанковић Речевић
Нико неће на србистику и рударство

БАЊАЛУКА - Први уписни рок на јавним универзитетима у Српској приводи се крају, а највећа битка за индекс, поред медицинског факултета, који је традиционално популаран међу младима, водила се на бањалучком Факултету за безбједност, гдје су уписне квоте већ попуњене.

С друге стране, интересовање за поједине студијске програме је скоро никакво па се тако на смјер србистика у Бањалуци уписало свега седам кандидата, као и на Рударски факултет у Приједору.

Свршеним средњошколцима на факултетима у склопу Универзитета у Бањалуци на располагању је било 2.500 индекса, а након пријемног испита услове за упис стекло је 1.685 кандидата, од 2.100 пријављених.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци Страин Посављак каже да су резултати у првом року на нивоу прошле године те да слободних мјеста више нема на Факултету за безбједност.

- Велико интересовање владало је и за индекс Медицинског факултета, гдје је остало тек десетак мјеста по смјеровима. Одличне уписне резултате остварили су и Економски и Електротехнички факултет, а оно што је изненађујуће је пораст интересовања за смјеровима на Машинском факултету, гдје су већ попуњена мјеста на мехатроници и производном машинству - рекао је Посављак и додао да на бањалучким факултетима има укупно још 815 слободних мјеста те да ће бити задовољни ако у другом уписном року попуне пола од тога.

На Природно-математички факултет у Бањалуци уписано је 80 будућих бруцоша, а мјеста је остало за још 70.

- Интересовање за наш факултет овог љета је 20 одсто веће него лани. На студијском програму информатика квоте су попуњене, а близу смо да остваримо и план уписа на смјеру биологије, гдје имају још четири мјеста. На хемију се, због лошег интересовања, уписало свега пет кандидата, а највише слободног мјеста остало је на екологији - казао је декан поменутог факултета Горан Трбић.

Са недостатком заинтересованих традиционално кубури Рударски факултет у Приједору, на који се у првом року уписало тек седам кандидата, иако је за извођење наставе неопходно 15 студената.

- Овогодишњи број уписан у првом року одговара тренду који имамо уназад пет година. Надам се да ћемо у другом року остварити фамозни број од 15 студената. Много је разлога за слабо интересовање - казао је декан Рударског факултета Владимир Малбашић.

Декан Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић каже да су у првом уписном року уписали 89 кандидата, што је задовољавајуће, с тим да поново биљеже пад уписаних на одсјеку за српски језик и књижевност.

- Нажалост интересовање за србистику ове године поново је лоше, баш попут 2016. године. Уписали смо свега седам кандидата, што је знатно мање него лани. Очекујем да тај број у другом уписном року буде колико-толико већи - рекла је Бабићева и додала да је највеће интересовање владало на смјеру енглеског језика и књижевности, гдје су остала још два мјеста.

На факултетима који дјелују у склопу Универзитета Источно Сарајево услове за упис у првом року стекло је 817 кандидата, што је за око десетак студената више него лани.

- Медицински факултет у Фочи због попуњености квота затражиће проширење листе, баш као и Академија ликовних умјетности, за коју је овог љета након много година владало велико интересовање - казао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и додао да је међу младима из источног дијела Српске веома пожељан и индекс Технолошког и Електротехничког факултета.

Кулић каже да не могу бити задовољни оствареним резултатима у првом уписном року, али наглашава да нису ни незадовољни, с обзиром на поразну демографију и миграције младих.

- На буџету су остала 522 слободна мјеста и надам се да ће добар дио њих бити попуњен у другом року - казао је Кулић.

Конкурс

На јавним универзитетима у Српској истичу да ће конкурс за други уписни рок бити расписан у августу и подсјећају да је и даље актуелан конкурс за упис студената на другом и трећем циклусу студија, који ће бити отворен до 14. октобра ове године. На другом циклусу студија на оба јавна универзитета планиран је упис 1.962 студента, док на трећем циклусу студија мјеста има за њих 227.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана