Нијемци “лове” раднике у Бањалуци

Анита Јанковић-Речевић
Нијемци “лове” раднике у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Послодавци у Српској могли би се суочити са још већим одливом радника, с обзиром на то да у Бањалуку крајем мјесеца стижу минхенске агенције за посредовање у запошљавању с циљем да приволе домаће становништво на живот и рад у Њемачкој.

Послодавци из бројних европских земаља вапе за квалификованом радном снагом и траже најразличитије профиле радника, од зидара, тесара, кувара до медицинских техничара, доктора и ИТ стручњака, а највећи “пик” на тржиште рада БиХ имају Словенија и Њемачка, које на разне начине настоје да се домогну радника са ових простора. У прилог томе свједочи и најновији оглас на друштвеним мрежама. Агенције за посредовање у запошљавању “ВБМ Агентур” и “ВГ Агентур” из Минхена најавиле су долазак у Бањалуку 26. и 27. новембра да би грађане савјетовале о условима одласка у Њемачку. Они планирају да заинтересоване информишу о начинима за добијање виза, нострификацији диплома, спајању породице, те животу и раду у тој земљи.

Нијемци који долазе у “лов” на домаћу радну снагу одржаће и интервју са кандидатима који посједују диплому ЦНЦ оператера, металостругара, социјалног педагога и васпитача. Заинтересовани су и за возаче Ц, Е и Д категорије, као и медицинске и угоститељске раднике.

Минхенска агенција ће организовати информативни час за студенте који желе да сезонски раде у Њемачкој, те позвати све заинтересоване да резервишу термин за консултације.

- Због ограниченог капацитета потребне су резервације које се могу обавити путем и и-мејла [email protected]. Они који посједују диплому тражених занимања биографије могу послати на и и-мејл адресу [email protected] или на [email protected] - наведено је у огласу.

О помами за радницима из БиХ свједочи и огласна рубрика Агенције за рад и запошљавање БиХ, коју су “заокупирали” словеначки послодавци који грађанима из РС и ФБиХ тренутно нуде око тридесетак радних мјеста.

Радним понудама у иностранству затрпани су и домаћи сајтови за запошљавање, на којима се свакодневно може наћи десетак огласа страних послодаваца.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић каже да би све то додатно могло продубити несташицу радне снаге у домаћим предузећима.

- Горући проблем у Српској је одлив радне снаге и многи привредници већ сада не успијевају да заврше уговорене послове због недостатка радника. То су прије свега послодавци који се баве превозом. Осим возача нема ни руковаоца тешким машинама, као ни бравара, токара - додао је Шкребић.

Истиче да је за рјешење проблема потребна шира друштвено-политичка борба.

- Годинама већ идемо погрешним путем. Форсирамо причу о расту плата, а други проблеми тјерају раднике. Политичка нестабилност је главни узрок, јер људи не виде перспективу. Осим раста плата и другачије политичке атмосфере треба нам и потпуна реформа образовања, од средњег до високог - оцијенио је Шкребић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да власт у БиХ уопште не воде рачуна о одливу радника.

- Људски капитал је неопходан за развој привреде и домаћа економија трпи стравично. Људи које смо изгубили су ненадокнадиви. Једино рјешење је смањивање оптерећења на плате, да би обухват оних који имају редовна примања био довољан за пуњење ентитетских фондова - рекао је Павловић.

Либерализација

Њемачка ће од 1. јануара идуће године поједноставити процес запошљавања странаца, јер им недостаје 1,2 милиона радника.

Након што ступи на снагу сет измјена радног законодавства, странац ће у Њемачку моћи доћи на шест мјесеци о свом трошку и тражити посао. Ако га пронађе, добиће радну и боравишну визу. Новим законодавством предвиђено је и укидање одредбе по којој послодавац мора доказати да на њемачком тржишту нема радника за посао за који се ангажује страни држављанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана