Ни отањени род нема ко да бере

Јана Кезић
Ни отањени род нема ко да бере

БАЊАЛУКА - Агонију воћара, којима су прољећни мраз и суша обрали већи дио овогодишњег рода, повећава и то што и оно мало плодова на гранама нема ко да бере иако су дневнице скочиле и на 60 марака.

На плантажама у Српској при крају је берба шљиве, док ће друге врсте воћа доћи на ред нешто касније.

Осим што су временске неприлике отањиле овогодишњи род, умањиле су и квалитет воћа па ће, како тврде воћари, највише плодова завршити у индустријским погонима, за производњу пекмеза и сокова.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоје Дојчиновић истиче да је квалитет воћа доста лошији у односу на претходне године.

- Када су у питању бресква, шљива и крушка, род је умањен за 80 до 90 одсто, чак на неким парцелама и сто одсто, а када је ријеч о јабуци, род је дупло умањен - рекао је Дојчиновић додајући да се воћари широм Српске надају да сушни период неће дуго потрајати, јер ће за резултат добити воће јако лошег квалитета.

Дневнице берача воћа у Српској крећу се од 50 до 60 марака у зависности од локације и величине воћњака, и иако су у благом порасту у односу на раније године, бераче је и даље тешко пронаћи.

Воћари сматрају да је висина дневнице солидна, наводећи да се ради по девет сати дневно.

- Када видимо да је стање у воћњаку редовно и да све стиже, онда берачи мало предахну - рекао је Дојчиновић додајући да је, када је берба у јеку, константан рад на њиви неизбјежан и по високим температурама.

Воћари су сагласни да бераче слатких плодова није лако наћи.

- Сви мисле да је доћи у бербу провод и лака зарада, а не могу схватити да се на њиви проведе цијело радно вријеме - казао је Дојчиновић.

И воћари из Угљевика кажу да бербу шљива приводе крају, додајући да је род на појединим локалитетима био очекиван, док су на другим приноси  смањени за чак 70 одсто због прољетних мразева и хладноћа.

- Дошло је до страдања тек заметнутих плодова па је то резултирало и слабијим родом на одређеним локацијама - рекао је воћар Дарко Милошевић истичући да се дешавало да берачи усред бербе напусте терен. Према његовим ријечима, ни тај посао не може радити свако. Потребно је, каже, да берачи буду обучени за бербу и да знају како убрати воћку и како прићи стаблу које је пуно рода.

Када је ријеч о извозу воћа из Српске, шљиве се већ дуже вријеме извозе у ЕУ, Њемачку и Аустрију, док се одређени дио воћа извози у Руску Федерацију и арапске земље.

Резачи воћа

Када је ријеч о резидби воћа, то је посао који се не ради кампањски као берба. Воћари у Српској сагласни су да фали квалификованих људи који се баве резањем воћа, те да због мањка наших радника резаче доводе из Србије. Њихове дневнице крећу  се од 70 до 100 марака у зависности од тога колико је стар воћњак и квалификован резач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана