Ни други круг неће напунити амфитеатре

Милијана Латиновић
Ни други круг неће напунити амфитеатре

Бањалука - Предаја докумената на факултетима оба јавна универзитета у Српској у другом уписном року завршена је јуче, а према првим процјенама, и након ове трке за индексе многи амфитеатри остаће празни, због чега би поједини студијски програми могли бити замрзнути.

Након првог уписног рока на бањалучком Универзитету остао је 1.531 индекс, а на Универзитету у Источном Сарајеву њих 1.278. Осим слободних мјеста на самофинансирању и суфинансирању, на многим факултетима након првог уписног рока остало је и слободних мјеста на буџету.

Највише индекса на бањалучком Универзитету у другом уписном року, чак 181, будућим бруцошима понудио је Природно-математички факултет. 

- Заинтересованих је било за све студијске програме, али као и у првом уписном року, по броју кандидата предњаче биологија и математика. За сада имамо двадесетак пријава. Не могу рећи да ли ће неки програми бити замрзнути, али ћемо свакако након трећег уписног рока сагледати стање и видјети шта ћемо даље - рекао је продекан за наставу на овом факултету Радослав Декић.

Ни шанса за посао коју рударски инжењери добију већ током студирања није привукла свршене средњошколце да образовање наставе на Рударском факултету у Приједору.

- У другом уписном року пријавило се десет кандидата. Већина је заинтересована за студијски програм геолошко инжењерство, тако да ћемо, ако ситуација буде оваква и након трећег уписног рока, вјероватно стопирати смјер рударство - рекао је декан Рударског факултета Владимир Малбашић.

Каже да је кадар који се школује на овом факултету веома тражен, али да је на бироу у Приједору 25 рударских инжењера који чекају посао јер не желе да раде у некој другој локалној заједници, док у другим рударским мјестима у РС, каже, нема незапослених овог профила.

- Од 860 свршених средњошколаца ове године у нашем граду, 120 је “купила” Словенија дајући одличним ђацима бесплатан смјештај у студентском дому, а многи одлазе и у Нови Сад на студије, тако да мали број студената не треба да нас чуди - рекао је Малбашић и додао да је проблем и то што немају студентски дом нити студентима могу обезбиједити храну.

Слободних мјеста након другог уписног рока биће и на Медицинском факултету, на свим студијским програмима осим медицине која је већ у првом року испунила квоте.

-  Стигло је двадесетак пријава. Очекујемо да ће остати још неко слободно мјесто за трећи уписни рок - рекли су у Студентској служби Медицинског факултета.

Великим бројем пријава не могу се похвалити ни на Пољопривредном факултету у Бањалуци, гдје ће и након другог уписног рока остати мјеста на буџету.

- Пријавило се 12 кандидата за студијски програм биљна производња и три на аграрну економију - рекли су у овој високошколској установи.

Судећи према броју пријава пристиглих у другом уписном року, студијски програм новинарство и комуникологија на бањалучком Факултету политичких наука биће попуњен.

- За новинарство и комуникологију стигло је пет пријава, а имамо три слободна мјеста. За социјални рад пријавило се двоје, социологију пет и за политикологију осам свршених средњошколаца. Кандидата из иностранства није било до сада - рекли су у Студентској служби овог факултета.

На Универзитету у Источном Сарајеву, гдје је у првом уписном року попуњено 1.009 мјеста, јуче нису жељели да дају никакве процјене, уз образложење да предаја докумената у другом уписном року траје до послијеподневних часова.  Полагање пријемног испита планирано је сутра на свим факултетима у РС.

Очекивања

Радослав Декић истиче да бањалучки ПМФ много очекује од нових студијских програма.

- Добили смо лиценцу за студијски програм информатика, као и за мастер студиј географски информациони системи, на којима ће сигурно бити кандидата у трећем уписном року - рекао је Декић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана