Нешић: У протеклих шест мјесеци добит више од 2,7 милиона КМ

Срна
Нешић: У протеклих шест мјесеци добит више од 2,7 милиона КМ

Бањалука - Вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Ненад Нешић изјавио је Срни да је у првих шест мјесеци ове године ово предузеће остварило позитиван финасијски резултат, односно добит у износу од 2.722,112 КМ.

“Укупни приходи у том периоду износили су 47.018,534 КМ и мањи су од планираних јер нису уплаћена средства од акциза на основу Закона о измјенама и допунама закона о акцизама у БиХ, којим је предвиђено повећање акциза на нафту и нафтне деривате, а на основу чега је и усвојен план пословања за ову годину”, истакао је Нешић.

Он је додао да је ово предузеће постало прави замајац привреде Српске. “Гради се, прави и ради на цијелом подручју Српске. Домаћа грађевинска оператива је максимално ангажована, као и домаћи произвођачи материјала који се користе у нискоградњи”, истакао је Нешић.

Када је ријеч о путној инфраструктури у првој половини ове године, Нешић је истакао да је завршена изградња кружног тока на магистралном путу М4, Бањалука-Челинац у насељу Ребровац, а вриједност ове инвестиције коју је у потпуности финансирало предузеће “Путеви Републике Српске”, износи 541.376,59 КМ.

“На подручју Бањалуке завршена је изградња дијела такозваног 'Источног транзита' у дужини од 440 метара, у чију изградњу смо инвестирали 805.368,61 КМ, а у другој половини ове године планиран је и наставак изградње ове саобраћајнице. Такође, почетком ове године у саобраћај је пуштена кружна раскрсница на М16, на улазу у Прњавор, у коју је инвестирано је 266.565,35 КМ”, навео је Нешић.

Говорећи о путној инфраструктури у источном дијелу Српске, Нешић је подсјетио да је завршена изградња пута Р435 Невесиње - Берковићи, а инвестиција је износила 1.400.000 КМ, док је остатак реконструкције овог пута у програму ОРИО.

“Завршена је реконструкција дионица М6.1, у Невесињу у дужини од 450 метара у чију реконструкцију смо уложили 340.000 КМ, а очекује се и завршетак изградње источне обилазнице Требиње”, каже Нешић.

Према његовим ријечима, у првој половини ове године, “Путеви Републике Српске” започели су изградњу кружне раскрснице у Источном Сарајеву на регионалном путу Р446, као и кружне раскрснице на недавно реконструисаној дионици магистралног пута М6.1 у Невесињу.

“Са неколико општина потписани су споразуми и меморандуми о сарадњи на пројектима, између осталог, са општином Братунац о изградњи обилазнице, са општином Власеница на изградњи кружне раскрснице на укрштању М19 и М19.2, са општином Источна Илиџа о изградњи кружног тока на укрштању М18 и Р446 и споразум о реконструкцији и рехабилитацији Р446, Лукавица-Пале. На путу Дрињача - Братунац - Скелани у току је санација клизишта”, истакао је Нешић.

На питање какви су пословни планови до краја године, Нешић је рекао да је на подручју града Бањалука планиран почетак изградње кружне раскрснице на М4 код тржног центра “Делта” у вриједности од 1.200.000 КМ и кружне раскрснице на Р405, код ресторана “Сирано”, вриједност 450.000 КМ, чију ће изградњу финансирати “Путеви”, као и друге капиталне пројекте у Републици Српској.

“Започет је и пројекат уклањања наплатних кућица на М16, Бањалука-Клашнице. Ову инвестицију у износу од 1.500.000 КМ наше предузеће ће у потпуности финансирати из својих средстава”, подсјетио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана