Несавјесним возачима одузето 60 аутомобила

Милијана Латиновић, Небојша Томашевић
Несавјесним возачима одузето 60 аутомобила

БАЊАЛУКА - Да високе казне нису опаметиле несавјесне возаче у Републици Српској, говори и податак да је за осам мјесеци ове године од лица добро познатих саобраћајним полицајцима привремено одузето 60, а трајно 11 возила.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС потврдили су “Гласу Српске” да је од јануара до августа због почињених прекршаја у саобраћају уз сагласност надлежног суда привремено одузето 60 аутомобила. Појаснили су да је 21 возило одузето на подручју Полицијске управе Градишка, 17 на подручју ПУ Бањалука, 15 на подручју ПУ Добој, по три на подручјима ПУ Приједор и ПУ Зворник и једно возило на подручју ПУ Мркоњић Град.

- Надлежни судови донијели су 11 рјешења о трајном одузимању аутомобила и једно рјешење о враћању одузетог возила. Наведена возила су одузета од вишеструких повратника у чињењу тешких прекршаја у саобраћају, као и лица која имају веће новчане износе изречених и неплаћених казни - појаснили су у МУП-у.

Само један у низу случајева одузимања возила који је изазвао пажњу јавности забиљежен је прије двадесетак дана у Бањалуци. Полиција је у само десет дана од Дејана Гузијана одузела два аутомобила, међу којима и скупоцјени “ауди Q7”. Аутомобили су му одузети због неплаћених казни, али и вожње без дозволе и истека регистрације. Без четвороточкаша су у августу остали и Милан В. и Богдан Д. из Градишке јер у досијеу имају 7.000, односно 5.000 марака неплаћених казни.

Међу рекордерима по саобраћајним прекршајима нашла се и једна припадница њежнијег пола, Халима А. из Вукосавља. Од ње је модричка полиција у августу одузела “фолксваген” када је утврђено да у регистру има 143 неплаћене казне за саобраћајне прекршаје у износу од 25.175 КМ.

Посљедњи у низу несавјесних возача који је због неплаћених казни и досијеа пуног саобраћајних прекршаја остао без возила је Милован Лукић из Хан Пијеска. Њега је полиција контролисала у сриједу у мјесту Равно код Хан Пијеска, када је утврђено да вози пијан. Детаљнијом контролом полицајци су открили да он дугује 1.255 КМ за неплаћене казне па му је одузет “форд”, а зарадио је и нову прекршајну пријаву због вожње у алкохолисаном стању.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић појаснио је за “Глас Српске” да, према Закону о прекршајима, уколико возач у року од годину не плати казну, надлежна полицијска станица која је издала прекршај предмет просљеђује у Пореску управу РС која има механизам принудне наплате.

- Углавном је ријеч о лицима која су незапослена, немају приходе из којих би се извршила принудна наплата, а немају ни имовину, а и возило којим управљају је углавном у власништву неког другог лица. У том случају немогуће је извршити принудну наплату и онда у складу са законом у року од три године од прекршаја надлежна полицијска станица подноси захтјев суду за претварање новчане казне у казну затвора по принципу 50 марака казне једнако дан затвора, водећи рачуна да не може бити краће од један нити дуже од 60 дана - рекао је Радовић. Додао је да у том периоду од три године поједини возачи, без обзира на све, возе без возачке и праве друге прекршаје.

- Једина мјера која може дати резултат како би опасне возаче склонили из саобраћаја јесте одузимање возила. То је добра пракса МУП-а и очекујемо још већу подршку судова који, када процијене да постоје околности да би се враћањем аутомобила дошло у ситуацију да та особа понови прекршај, имају право да трајно одузму возило - рекао је Радовић.

Радовић очекује и да одузимање возила, осим што је регулисано Законом о прекршајима, буде увршћено и у измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја РС које су у припреми, а чији је предлагач Министарство саобраћаја и веза Српске.

Електрични тротинети

Милија Радовић је рекао да ће Српска прва у региону законом регулисати и употребу електричних тротинета.

- Та ставка требало би да се нађе у нацрту закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја у РС који ће идућих дана бити доступан јавности на увид - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана