Неретва се у Мостару преполовила

ГС
Foto: Аваз

МОСТАР - Дуготрајна суша и екстремна врућина одразили су се на водостаје ријека у скоро цијелој БиХ. Тако су све нижи водостаји ријека у Херцеговини, гдје је према подацима Агенције за водно подручје Јадранског мора, водостај ријеке Неретве на хидролошкој станици у Главатичеву износио 33 центиметра.

У Мостару, према задњем мјерењу данас у 12.15 сати забиљежен је водостај Неретве од само 245 центиметара. Редовна одбрана од поплава у Мостару је, подсјетимо, на 850 центиметара, па грађани коментаришу како се Неретва „преполовила“.

 

Три центиметра

Низводно од Мостара, вриједности су све мање, па је, напримјер, у Житомислићима измјерено 57 центиметара.

Значајно су ниски и водостаји ријеке Буне, такође, притоке Неретве, чије су вриједности у Благају 24 центиметра, а у мјесту Буна 56 центиметара. Столачка Брегава се држи на свега три центиметра...

Дамир Мрђен, директор Агенције у изјави за портал „Аваза“ подсјећа на то да проблема с ниским водостајем има у скоро цијелој Европи, гдје је у појединим земљама , попут, Италије стање драматично.

Међутим, како каже, код нас стање није алармантно нити забрињавајуће.

 

Недостатак падавина

- Очито је недостатак падавина, као и свугдје, проузроковао смањење водостаја и издашности свих изворишта, али, ово стање није екстремно. Надамо се да ће се овај сушни период ускоро завршити, а за сада није ништа екстремније у односу на неке године раније, посебно на водном подручју Јадранског мора који је првенствено крш и гдје су познате нам огромне осцилације љета и зиме – објашњава Мрђен.

Наводи и да је ова ситуација далеко од оне критичне из 2011.године, када је ријека Неретва на свом извору пресушила у дужини од неколико километара.

- Чињеница је да суша јако дуго траје и генерално гледано смањене су издашности изворишта и када би овакво стање потрајало, не дај Боже, још мјесец, мјесец и по, онда би било забрињавајуће. Надамо се да неће потрајати - говори нам он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана