Неопходно прекинути све покушаје ревизије Дејтонског споразума

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА- Неопходно је прекинути све, и скривене и неискрене, радње и покушаје ревизије Дејтонског мировног споразума с обзиром на то да он није привременог карактера и да није исцрпио своје капацитете, изјавио је данас Срни Миле Дмичић, предсједник Политичког савјета ДЕМОС-а.

Дмичић је упозорио да је распакивање Дејтонског споразума директан атак на интегритет и даље постојање БиХ у садашњим дејтонским и уставним оквирима.

"БиХ може опстати само на начелима изворног Дејтона обезбјеђујући равноправност, консензус и компромис два ентитета и три констутитативна народа", нагласио је Дмичић.

Према његовим ријечима, неопходно је одбацити све захтјеве за укидање Републике Српске и оспоравање њеног имена и постојања, као и захтјеве за укидање механизма заштите ентитетских интереса и права конститутивних народа, аутономије и самоорганизовања ентиета, те наћи одговарајући обим и ниво утицаја страног фактора у унутрашњем животу.

"С обзиром да је високи представник у БиХ у претходном периоду изашао из оквира који му је постављен, сви нивои власти у БиХ морају да успоставе модерну, ефикасну и демократску државу и органе и институције које ће бити самостални и одговорни за стање и будућност и јачати европски пут БиХ и њених ентитета, обезбјеђујући тиме услове да Анекс 10 буде завршен и да мандат Високог представника се оконча",

напоменуо је Дмичић.

Он је упозорио да је стално ширење пренесених и преузетих надлежности, било којим и чијим одлукама и радњама са ентитета на органе и институције БиХ, ради очувања суверенитета државе, у првом реду, чин антидејтонског, неуставног и незаконитог урушавања државности, аутономије, интегритета и уставног статуса Републике Српске.

"Захтјеви Републике Српске за враћање надлежности, које је имала у изворном дејтонском документу, није отварање дисолуцијског процеса нити било какав политички притисак или пријетња, него њена потреба и стваран интерес", рекао је Дмичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана