Ненад Симић побједник међународног конкурса "Сузе Козаре"

Срна
Ненад Симић побједник међународног конкурса "Сузе Козаре"

ДЕРВЕНТА - Ненад Симић из Дервенте са пјесмом “Ноћ над Козаром” побједник је међународног конкурса за књижевно признање и награду “Сузе Козаре”.

Организатори међународног конкурса, чија је тема страдање Срба козарских општина, су Народна библиотека Градишка, Удружење српских књижевника у Словенији и Библиотека “Вук Караџић” Љубљана.

На конкурс је пристигло 30 радова из Србије, Црне Горе, Њемачке, БиХ и Републике Српске, а жири су чинили предсједник Рајка Голић, те Сњежана Миљковић и Биљана Марић.

Друго мјесто припало је Бошку Гргићу за пјесму “Три броја на календару”, а треће мјесто Драгани Крагуљ за пјесму “Незаборав”.

Жири је додатним наградама наградио пјеснике Велимира Павића за пјесму “Раде, брате”, Николину Кесеровић за пјесму “Опроштај” и Милоша Белића за пјесму “Коло над Козаром”.

Жири је истакао да је тематика пјесама овог конкурса сама по себи тешка, све пристигле пјесме су пуне емоција, неријетко су пјесници породичним везама повезани са догађајима о којима пишу, па је све то отежавало одлуку кога наградити.

“Ријечи крв, покољ, мучење, клање и њима сличне избијају у први план многих пјесама. Пјесничке слике Козаре као тамног вилајета, убијање дјеце, смрт дјечака који је живио само један дан и многе друге заустављају дах и тјерају сузе на очи”, наводи се у саопштењу.

Заслужне награде биће додијељене 25. јула у Броду на свечаној академији.

Организатори наводе да ће Академија бити презентација умјетничких достигнућа и свих награда, ако ситуација у вези са вирусом корона буде дозвољавала одржавање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана