Нелегални отпад у Дрвару и Босанском Грахову и даље испарава

Милијана Латиновић
Foto: Глас Српсе/Архива

ДРВАР, БОСАНСКО ГРАХОВО - Вријеме за уклањање текстилног отпада из Италије који је истоварен у Дрвару и Босанском Грахову цури, а док федералне институције тврде да су процедуре у току, смеће и даље испарава у западнокрајишким општинама.

Према закључку Владе ФБиХ од 28. августа, Фонд за заштиту животне средине у том ентитету био је дужан да обезбиједи новац за уклањање нелегално депонованог отпада на подручју ових општина, а Федералној управи за инспекцијске послове остављен је рок од мјесец да покрене процедуру збрињавања 414 тона отпада на еколошки прихватљив начин.

Начелница Дрвара Душица Рунић рекла је за “Глас Српске” да су сви рокови истекли, те да је ова локална заједница писменим путем затражила од надлежне инспекције информацију о реализацији закључка Владе ФБиХ.

- Одговор још нисмо добили. Надамо се да ће јавна набавка ускоро бити реализовати и наши захтјеви испоштовани, а то је да отпад буде одвезен и спаљен, а простор на којем је био истоварен очишћен и дезинфикован - истакла је Рунићева.

Одговоре од надлежних траже и из Босанског Грахова.

- Ништа се није промијенило, отпад је и даље на локацијама на којима је депонован и упутићу допис надлежном министарству да питам шта и када планирају, имајући у виду чињеницу да су рокови истекли - рекао је начелник Босанског Грахова Милорад Глигић, додавши да наводно постоје двије спалионице у БиХ у којима би отпад могао бити прописно уништен.

Министарка екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо рекла је за “Глас Српске” да је Влада ФБиХ пронашла средства и задужила инспекцију да спроведе јавни позив.

- Нашли смо компаније које то могу урадити, али с обзиром на Закон о јавним набавкама, инспекција мора објавити тендер. Према мојим информацијама, објављен је јавни позив за избор компаније. У БиХ постоје компаније које то могу ријешити за пет дана, једино што се сада вријеме узима због јавне набавке. Ово министарство се ставило у службу грађана Дрвара, обезбиједило новац и задужило институције које треба да се баве уклањањем отпада, а на грађанима је да преиспитају како је увозник добио дозволу на нивоу Ливањског кантона - казала је Ђапо.

У Федералној управи за инспекцијске послове тврде да је фирми “Кром рециклажа”, која је увезла спорни отпад, тек 26. августа, из другог покушаја, достављено рјешење да у року од 30 дана уклони отпад.

- Надлежни инспектор ће у наредном периоду обавити надзор, а уколико утврди да нису извршене наложене мјере, покренуће поступак извршења управне мјере путем другог лица. У том случају се мора спровести поступак избора најповољнијег понуђача - навели су у Федералној управи.

Отпад из Италије почетком јула увезла је фирма “Кром рециклажа”, која је све потребне дозволе за то добила од надлежних кантоналних и федералних институција. Након што су се грађани и локална власт побунили и неколико дана протестовали, надлежно федерално министарство поништило је дозволе, а у истрагу се укључила и СИПА.

 Новац обезбијеђен

У Фонду за заштиту животне средине ФБиХ рекли су да су у могућности да благовремено изврше реализацију дијела закључка федералне Владе који се односи на њихова задужења.

- Новчана средства се додјељују у складу са правилницима Фонда и биће оперативна након спроведених процедура од стране Федералне управе за инспекцијске послове - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана