Не јењава јагма за мањим становима у појединим градовима Српској

nezavisne.com
Не јењава јагма за мањим становима у појединим градовима Српској

Бањалука, Приједор - С обзиром на то да је у појединим градовима РС и даље велика и константна тражња за становима с мањом квадратуром од 40 до 50 квадрата, потребно је повећати њихову градњу у наредном периоду, кажу у агенцијама за некретнине.

Драган Грубан из Агенције “Agant Enex” у Приједору и уредник Фацебоок странице Дом.ба, каже да је тражња за становима у овом граду велика и да нема много зграда у градњи, те да би се морала појачати новоградња у Приједору.

“Започели смо градњу стамбене зграде у којој су сви станови од 40 до 70 квадрата и велико је интересовање, те је већина станова резервисана”, рекао је Грубан за “Независне”.

Он истиче да се грађани и даље интересују највише за мање станове од око 40 квадрата, али да се у посљедње вријеме појавила и потражња за трособним становима за породичне људе, који би мијењали мањи стан за већи.

Грубан нам је појаснио да станови у новоградњи у граду на Сани коштају 1.600 до 1.800 КМ с ПДВ-ом по квадрату, док је цијена старе градње око 1.000 КМ за веће станове, а за мање у старој градњи око 1.200 КМ, те да ће она у даљем периоду вјероватно расти.

“Наравно да приликом куповине треба обратити пажњу у каквом се стању налази стан у старој градњи, јер у рачуници реновирање старог стана дође 250-300 КМ, у зависности о материјалу, а свједоци смо да је мајстора све мање”, каже Грубан.

Он истиче да су најчешћи купци млади брачни парови који напуштају село и налазе запослење у граду, пензионери који се враћају из западних земаља, док дијаспора све мање купује станове.

Станислава Лигка, власник “Сага некретнина” у Бањалуци, каже да с обзиром на то да су цијене у ширем центру Бањалуке у благом порасту, опада број квадрата које су људи у стању да купе, па је понуда станова мање квадратуре мања у односу на потражњу.

“Огромна је тражња за гарсоњерама и мањим једнособним становима, до око 45 квадрата, односно до 100.000 КМ. Имамо двије крајности - или се купују мали станови или станови који су велики двоетажни и по 150 квадрата”, рекла је Лигка.

Она истиче да је тражња за становима константна, без обзира на тренд одласка људи с ових простора. Станове у Бањалуци купују млади брачни парови, родитељи дјеце која долазе студирати, повратници из иностранства који иду у пензију, те дијаспора која обезбјеђује станове за своју породицу.

“Куповна моћ просјечног брачног пара код нас је кредит који може да се добије, а то је отприлике 100.000 КМ, те су у питању све мањи станови. Шири центар града је у новој градњи око 2.200 КМ, а центар достиже цијену и 2.900 КМ, без обзира на квадратуру”, истиче Лигка и наглашава да ће у Бањалуци градња и даље да расте, а да цијена квадрата стана зависи од бројних фактора.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС SWOT, каже да су мањи станови траженији јер су грађани већином скромних финансијских могућности, те да и код нас као свагдје у свијету постоји раслојавање становништва, па се тако купују или мали станови или они велики и луксузни.

“Јако је тешко прогнозирати до кад ће тражња станова и њихова цијена расти, до стагнације или пада ће доћи, али је питање када”, рекао је Грабовац и додао да су камате на орочене депозите изузетно ниске, па грађани траже куповином некретнине на било какав начин задржати вриједност своје уштеђевине или је увећати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана