Навршиле се 22 године од масакра над жетеоцима у старом Грацку

Срна
Foto: Агенције

ЛИПЉАН- У Старом Грацку код Липљана данас ће бити обиљежене 22 године од масакра над 14 српских жетелаца, међу којима је било и једно дијете, а парастос убијенима служиће Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Албански терористи починили су масакр над жетеоцима у Старом Грацком 23. јула 1999. године док су на њиви жели пшеницу.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Починиоци злочина нису пронађени иако је тадашњи цивилни администратор Бернар Кушнер дао гаранције и новчану понуду од милион тадашњих њемачких марака да ће преврнути сваки камен у потрази за налогодавцима и починиоцима.

Злочин је, како мјештани упорно понављају, највећа мрља на "лицу" међународне војне Мисије Кфора и Унимка јер је почињен у њиховом присуству.

Срби из Старог Грацка свједоче да су тог дана, 23. јула 1999. године, око 21.00 час, када је требало да се жетеоци одавно врате са њива, породице, избезумљене и у страху од најгорег, почеле да зову штаб Кфора у у Липљану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана