Наука на дјелу: Фактори ризика који убијају седам од 10 људи на свијету

Гордана Копања
Семинар
Foto: ГС | Семинар

БУГАРСКА - Цигарете, алкохол, нездрава исхрана, загађен ваздух, недовољна физичка активност, прекомјерна употреба дигиталних уређаја - све су то фактори ризика који се често занемарују, а убијају седам од 10 људи широм свијета.

Здравље становништва се погоршава вртоглавом брзином и хитно је потребно осмислити мјере за смањење штете и нове приступе за рјешавање “невидљивих пандемија”.

Научници, доктори медицине и пословна удружења скренули су пажњу на ово на Међународној конференцији Наука на дјелу: Промишљања о смањењу штете за здравствену отпорност, коју је организовао Арбилис у Софији, главном граду Бугарске, прошле седмице.

Конференција је одржана само неколико дана након што су Министарство здравства и 11 научних друштава и удружења пацијената потписали документ о консензусу за инкорпорирање научног приступа и примјену напредних политика усмјерених ка смањењу штетности од различитих овисности.

Упркос вишедеценијској кампањи против пушења, у свијету има око милијарду пушача, напомено је проф. Реувен Зимлицхман, шеф Одсјека за медицину и шеф Института за хипертензију у медицинском центру Е. Wолфсон, Израел, и изнио невјероватне податке према којима готово 50% пушача који су доживјели инфаркт и 57% оних који су доживјели мождани удар наставља да пуши.

„Веома је тешко наговорити ове људе да престану, они су непоколебљиви пушачи. Као љекари нисмо успјели у нашим напорима да сузбијемо пушење будући да број пушача у свијету остаје непромијењен. Милијарда пушача је доказ нашег неуспјеха. Јасно је да морамо пронаћи друго рјешење. Различите бездимне алтернативе већ су доступне – производи који загријавају духан, снус, "е-цигарете“, напоменуо је.

Упротребом неких алтернатива штетне твари из духанског дима се смањују за 95% јер нема сагоријевања духана.

"Схватате ли колико живота од милијарду пушача можемо спасити?", реторички је упитао професор. Као примјер је навео Шведску гдје је због снуса стопа пушења рекордно ниска – око 5%. "Колико је још смртних случајева избјегнуто у Шведској и колико би још живота могло бити спашено да се укине забрана снуса у Европи?", додао је професор.

„Смањење штете од пушења се дефинише као минимизирање штете и смањење укупног морталитета и морбидитета без потпуног елиминисања употребе дувана и никотина“, објаснио је проф. Христо Козхухаров, шеф Друге психијатријске клинике у Варни. Пушење годишње убија половину пушача плус 600.000 људи који су изложени пасивном пушењу.

„Дакле, пушење је глобални превентабилни узрок смрти“, рекла је др. Рада Прокопиева, шеф Кардиолошког одјела болнице Света Ана у Софији.

„Дим цигарете узрокује 40% срчаних болести, повећава холестерол за 24% и подиже артеријски притисак за 31%.

Први корак је да пушачи смање број попушених цигарета дневно, а ако ни то нису у могућности да пређу на бездимне алтернативе које елиминишу и пасивно пушење – на тај начин ће помоћи себи и својим ближњима“, закључила је др. Прокопова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана