Наставак подршке образовању и култури у Требињу

Срна
Наставак подршке образовању и култури у Требињу

ТРЕБИЊЕ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поручила је данас у Требињу градоначелнику Мирку Ћурићу да ће ресорно министарство наставити да пружа подршку овом граду за организацију традиционалних културних манифестација.

Она је рекла да Музеј Херцеговине одлично ради посао на пољу културе и задовољава потребе грађана Требиња, али и туриста. 

Тривићева је рекла да је нови објекат гимназије у Требињу, који ће бити вишенамјенски, један од великих искорака на пољу образовања. 

Она је рекла да Министарство припрема доношење новог закона предшколског образовања и васпитања, гдје ће посебан фокус бити на организацији самих установа предшколског образовања и васпитања, како јавних, тако и приватних, ради проширења обухвата дјеце. 

Она је навела да у понедјељак, 2. марта, почиње програм припреме дјеце пред полазак у школу и да ће бити уписано 4.279 дјеце која никада нису похађала вртиће, а ове године уписују први разред основне школе. 

Тривићева је рекла да је са градоначелником Требиња Ћурићем разговарала како ће се кроз одредбе новог закона за предшколско васпитање и образовање дефинисати обавезе локалне заједнице и Владе Републике Српске како би било обухваћено што више дјеце предшколским васпитањем и образовањем у руралним и приградским инфраструктурним објектима, који су и објекти основних школа, који би се прилагођавали за извођење програма предшколских установа. 

"Министарство просвјете и културе новим законом о предшколском образовању планира да већ од септембра, након његовог усвајања, за дјецу са потешкоћама у развоју и дјецу из хранитељских породица обезбиједи бесплатно похађање вртића, односно да Влада Републике Српске финансира тај дио услуга који ће се проводити у јавним установама", истакла је Тривићева. 

Она је додала да ће се у основном образовању наставити са иновативним плановима и програмима и едукацијом наставног кадра и менаџмента школа. 

Тривићева је градоначелника упознала о плановима за основно образовање, односно о пилот програмима који се односе на иновације наставних планова и програма, те о наставку програма подршке талентима у Републици Српској. 

"Градоначелник нас је упознао о потенцијалним центрима за таленте који би требало да буду реализовани у Требињу, али и шире. Покушаћемо наћи заједнички модел, не само за регију Херцеговине, већ за све ђаке који су побједници такмичења у свим областима, да им у току љета као једну од подстицајних мјера уведемо кампове самостално или у сарадњи са Србијом", рекла је Тривићева. 

Тривићева је најавила да у Министарству припремају измјену и допуну Закона о средњем образовању и васпитању и навела да су дали упутства свим локалним заједницама да, формирајући савјете привреде и образовања, заједно са привредницима, директорима средњих школа и локалном заједницом, предложе Министарству план уписних политика за школску 2020/2021. годину. 

Она је подсјетила да је Министарство урадило ревизију занимања у Српској, која није урађена више деценија, па ће уписне политике у средњим школама бити прилагођене потребама тржишта рада 21. вијека. 

"Заједнице су носиоци локалног развоја и том правцу ћемо ићи да не школујемо она занимања за којима нема потребе на тржишту рада", рекла је Тривићева. 

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је сарадња са Министарством просвјете и културе Републике Српске на високом нивоу, да је веома битно да постоји пуна подршка када су у питању културне манифестације у овом граду, градња гимназије, али и пројекат који се односи на повратак природи. 

"И ове године ћемо имати пуну подршку за културне манифестације, које су организоване на високом нивоу и нису само значајне за Требиње, него за Републику Српску", рекао је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана