Настава на даљину ће, у случају потребе, бити организована путем РТРС-а и електронских средстава комуникације

Срна
Настава на даљину ће, у случају потребе, бити организована путем РТРС-а и електронских средстава комуникације

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске све одлуке о организацији наставе на даљину у озбиљној епидемиолошкој ситауцији доносило је у сарадњи са свим релевантним институцијама, а у најбољем интересу ученика и запослених у образовном систему и очувања њиховог здравља, те водећи бригу да ученици не изгубе континуитет и квалитет стицања знања.

У том смислу, представници Министарства разговарали су и са представницима Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и од њих очекивали конструктивне приједлоге у вези са унапређењем организације наставе на даљину и васпитно-образовног процеса у условима пандемије вируса корона, како су их сами најављивали, наводи се у саопштењу из Министартсва просвјете и културе.

"Од представника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Министарство просвјете и културе, и након више усмених и писмених молби у овој седмици, још није добило приједлоге и могуће моделе о организовању васпитно-образовног рада, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, а који су требали да буду презентовани на јучерашњој сједници која је, у организацији предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, одржана са свим релевантним представницима установа и институција Републике Српске. Не знамо разлог томе", истичу из Министарства просвјете и културе.

"Напомињемо да смо у току ове седмице једино примили ултимативан захтјев да се одржи састанак и конференција за новинаре али без достављања тема које би биле предмет разговора", нагласила је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

У саопштењу се подсјећа да је на јучерашњем састанку у Административном центру Владе Републике Српске, донесена препорука да се од 2. новембра васпитно-образовни рад настави у школским учионицама.

Предложено је и да основне и средње школе, те кризни штабови на нивоу локалних самоуправа, у наредном периоду, Министарству просвјете и културе, у зависности од епидемиолошке ситуације и уколико буде потребно, доставе приједлог за обустављању наставе у школским објектима, односно о потреби извођења наставе на даљину, наводи се у саопштењу.

Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод ће у случају организавања наставе на даљину у наредном периоду обезбиједити подршку посредством Јавног сервиса Радио-телевизије Републике Српске и електронских средстава комуникације на исти начин као што је то било успјешно реализовано у другом полугодишту претходне школске године.

"Ученицима основних и средњих школа, који немају приступ интернету, обезбијеђен је, у сарадњи са М:телом, бесплатан интернет, те се и тренутно несметано одвија настава на даљину", подсјећају из Министарства просвјете и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана