Насљедници пензионера у џеп стрпали 23.000 марака

Анита Јанковић-Речевић
Насљедници пензионера у џеп стрпали 23.000 марака

Бањалука - Несавјесни насљедници, који прећуткују смрт пензионера како би трошили њихове пензије, само за десет мјесеци ове године “олакшали” су касу Фонда пензијског и инвалидског осигурања РС за око 23.000 марака.

Иако је законска обавеза да смрт пензионера насљедници пријаве у року од тридесетак дана, поједини то мјесецима “заборављају” па са рачуна преминулог узимају новац. У Фонду ПИО РС кажу да су од јануара до октобра ове године морали покренути 32 поступка због преплате пензије.

- Смрт корисника пензије у овој години нису пријавила 32 насљедника, због чега је дошло до преплате пензије у укупном износу од 23.272 марке - рекли су Фонду ПИО. 

Несавјесни рођаци преминулих пензионера годинама стварају проблеме Фонду ПИО, о чему свједочи податак да је од јануара 2010. до краја октобра ове године забиљежен 281 случај преплате пензије. У том периоду насљедници су неовлашћено подигли 390.986 марака.

Додали су да немају проблема са благовременом пријавом смрти пензионера који станују на подручју Српске, те да се случајеви прећуткивања односе на кориснике у иностранству.

- Податке о смрти корисника из РС обезбјеђујемо кроз системски уређену размјену података са Министарством управе и локалне самоуправе РС, односно кроз такозвану другу књигу МКУ - рекли су у фонду.

Проблема због непријављивања смрти немају ни за кориснике који су живјели у Србији, Црној Гори, Хрватској и Словенији, јер са овим државама Фонд ПИО РС има потписан споразум о размјени података.

- Такве споразуме за сада немамо са Федерацијом БиХ и Македонијом, као ни са државама из даљег иностранства. Ти споразуми су се у пракси потврдили као корисни јер се информације редовно размјењују и онемогућава се коришћење неприпадајућих права - казали су у Фонду ПИО.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да је жалосно што људи злоупотребљавају туђу смрт да би остварили корист, те како треба да буду пооштрене казне за оне који то учине.

- Рекао бих да смо заказали као цјелокупно друштво. Поједини поштари за ситан новац пензију предају другом лицу, а исто раде и службеници по банкама. Проблем је и што у неким земљама без икакве провјере насљедницима издају потврде о животу корисника пензије - каже Ракуљ и додаје да је сиромаштво један од најчешћих разлога који натјера насљеднике да се понесу неодговорно према држави и сакрију смрт.

 Поврат новца

У Фонду ПИО РС истичу да се, када дође до преплате пензије, покреће поступак за поврат новца.

- Због пријављивања смрти са закашњењем за сваки појединачни случај успостављамо регрес, односно поврат преплаћеног износа пензије, како је законом прописано - објаснили су у фонду.

 

Преплата пензије по основу смрти корисника

година        број случајева

2014.          25

2015.          27

2016.          20

2017.          44

2018. (10 мјесеци) 32

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана