Насиље у учионицама звоно за узбуну

Милијана Латиновић
Насиље у учионицама звоно за узбуну

НЕВЕСИЊЕ - Шутирање и иживљавање вршњака над другарима из разреда у учионицама невесињске Основне школе “Ристо Пророковић” узнемирило је јавност и подигло на ноге полицију и тужилаштво, које је отворило истрагу о насиљу у тој образовној установи.

Директорица школе Мара Шаран рекла је за “Глас Српске” да је школа одмах по сазнању поступила у складу са законом и протоколом о поступању у случају вршњачког насиља.

- У два одјељења догодило се вршњачко насиље. У једном одјељењу неко од ученика је то снимио. Чим је снимак дошао до мене, покренула сам дисциплински поступак, а након тога неко је то злоупотријебио и пустио у медије. У другом одјељењу су се дешавале неке друге ситуације, које се такође рјешавају у складу са законом - рекла је Шаранова, додавши да је дисциплински поступак покренут против девет ученика који су пријављени као вршиоци насиља. На питање да ли су ти ученици и раније били познати по непримјереном владању и да ли је и раније било сличних ситуација, директорица није хтјела да одговори, наводећи да је поступак у току. Шаранова је казала да су у току разговори са родитељима дјеце и додала да се труде да проблеме ријеше у најбољем интересу ученика.

- Ученици о којима говоримо похађају наставу под јачим надзором педагошко-психолошке службе - рекла је Шаранова, нагласивши да су жртве насиља добро, те да није било потребе за љекарским прегледима.

О насиљу које је згрозило јавност расправљано је и на Форуму за безбједност Невесиња, које је затражило да учесници вршњачког насиља буду кажњени. Предсједник Форума Момчило Вукотић је, одговарајући на питање новинара ко сноси највећу одговорност, рекао да су то родитељи, наставнички кадар, али и цијело друштво.

Психолог Александар Милић истиче за “Глас” да у узрасту у којем су и ђаци из невесињске школе дјеца трагају за идентитетом, те да неке своје недостатке почесто испољавају кроз агресивност према другима.

- Посљедица тога је поремећено понашање, а све је у вези са цјелокупним одрастањем и климом у којој се дјеца налазе. Забрињавајуће је да се све догађа у школском амбијенту. То говори о недовољној окупираности ученика и раду са њима - упозорио је Милић, нагласивши да је индивидуалне особине појединаца неопходно пратити и преусмјерити како не би касније такво понашање ескалирало. Милић је истакао да све има везе и са навикама, појаснивши да тамо гдје нема добрих навика у породици, а недостаје и радних навика у школи, долази до поремећеног понашања.

- Недостаје едукација родитеља и наставника како до оваквих ситуација не би долазило. Преовладава интернет, нема социјалне комуникације са дјецом, а све су то проблеми које треба рјешавати - рекао је Милић.

У школи су се, међу ученицима седмог разреда, протеклих дана догодила два случаја бруталног вршњачког насиља. Једна сцена злостављања је снимљена и доспјела је на друштвене мреже. На снимку направљеном у учионици види се иживљавање над дјететом које лежи на поду, а вршњак га шутира ногама из све снаге. У другом случају ријеч је о злостављању дјечака седмог разреда. Према незваничним информацијама, физичка и психичка злостављања трајала су дужи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана